Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Procesul de evaluare a conformității legislației naționale cu cea a UE va începe cu analiza domeniului justiției și drepturilor fundamentale”

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Etapa de evaluare a conformității legislației naționale cu acquis-ul comunitar va începe cu analiza domeniului justiției și drepturilor fundamentale. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă, în care au fost prezentate bilanțurile vizitei de lucru la Bruxelles, informează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, în timpul vizitei a fost dat startul procesului de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

„Reuniunea a inclus discuții cu oficialii Comisiei Europene, care vor munci împreună cu echipa guvernamentală pe parcursul procesului de negocieri. A fost convenit calendarul și detaliile procedurale ale etapei de evaluare a conformității legislației naționale cu acquis-ul comunitar. Această etapă este una de durată și este efectuată pe capitole. Pe 21 și 22 februarie curent, revenim la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturile fundamentale. Cu acest capitol încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept, depinde de cât de repede ne vom apropia de UE. Un stat european înseamnă un stat în care justiția funcționează. Exact asta ne dorim pentru Moldova europeană. Totodată, continuăm să implementăm ultimele trei recomandăm ale Comisiei Europene. În funcție de rezultatul atins vom avea noutăți privind următoarea etapă și anume cea de stabilire a primei reuniuni inter-guvernamentale, care va seta cadrul de negocieri, unde va fi stabilit un calendar al acțiunilor, procedurile, principiile și substanța negocierilor”, a spus Cristina Gherasimov.

De asemenea, viceprim-ministrul a vorbit despre reorganizare procesului de coordonare internă în domeniul integrării europene. „Biroul pentru integrarea europeană va fi noul centru de coordonare a eforturilor noastre pe interior. Acesta este în proces de formare. În prezent au fost finalizate mai multe concursuri de angajare. Instituția va avea un șef și câteva subdiviziuni. Totodată, vom lucra alături de echipa Ministerului Afacerilor Externe pentru a aduce R. Moldova în UE”, a afirmat Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a efectuat pe 7 februarie curent o vizită de lucru la Bruxelles. Aceasta a fost prima vizită peste hotarele țării a Cristinei Gherasimov, după învestirea în funcția de vicepremier pentru integrare europeană.