ANRE: Cotațiile bursiere la carburanți sunt tot mai mari

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată o creștere tot mai accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANRE, în ultimele patru zile, cotațiile Platts au crescut cu 3,5% la benzină și cu 5,4% la motorină. Astfel, cotațiile la benzină au ajuns la 844 dolari per tonă, iar cele ale motorinei – la 900 dolari/tona, înregistrând cel mai înalt nivel de la începutul anului curent.

Experții internaționali explică evoluțiile respective prin reacția piețelor globale la lipsa unor perspective imediate de încetare a focului în conflictul dintre Israel și Hamas, precum și atacurile trupelor militare americane de săptămâna trecută asupra unor grupuri militarizate iraniene din Orientul Mijlociu.

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, ANRE a anunțat un preț maxim pentru benzina COR 95 de 24 de lei și 45 de bani per litru, în creștere cu șapte bani. Totodată, motorina va fi comercializată cu cel mult 22 de lei și 63 de bani per litru, prețul fiind mai mare cu 15 bani.