Conform datelor publicate pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii, cei mai mulţi dintre tinerii NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională) integraţi pe piaţa muncii (31.265 persoane) aveau vârsta mai mică de 25 de ani.
Prin aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă destinate grupurilor de persoane cu acces dificil pe piaţa muncii, numărul tinerilor NEET încadraţi în muncă a fost cu aproape 3.000 mai mare decât ţinta stabilită prin Programul naţional de ocupare a forţei de muncă pentru anul 2023.
„Pe parcursul anului 2023 s-a observat o creştere a interesului tinerilor pentru îmbunătăţirea competenţelor în vederea ocupării. Majoritatea şomerilor participanţi la cursurile organizate de ANOFM aveau vârsta sub 30 de ani, spre deosebire de anii anteriori, când vârsta majorităţii participanţilor era de peste 35 de ani. Ministerul Muncii se pregăteşte să introducă în curând noi stimulente pentru angajarea tinerilor. Este vorba despre facilitarea accesului acestora la formare profesională pentru sprijinirea dezvoltării competenţelor tinerilor prin intermediul unor instrumente financiare destinate creşterii calificării şi integrării acestora pe piaţa muncii”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, citată în postarea de pe reţeaua de socializare.
În total, prin serviciile acordate persoanelor înregistrate în evidenţele ANOFM (mediere, servicii de informare şi consiliere profesională, formare profesională, prime şi stimulente etc.) anul trecut s-a reuşit încadrarea în muncă a 190.039 persoane, menţionează sursa citată. AGERPRES