Preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut un nou apel la protejarea populaţiei civile din Rafah, în contextul în care Israelul pregăteşte o operaţiune militară care vizează sudul Fâşiei Gaza, relatează DPA şi AFP.
O operaţiune militară în Rafah ”nu ar trebui să se desfăşoare fără un plan credibil – un plan credibil pentru garantarea siguranţei şi a sprijinului pentru peste 1 milion de oameni care se adăpostesc acolo”, a spus Biden luni, după întrevederea avută la Casa Albă cu regele iordanian Abdullah al II-lea.
Numeroase persoane din oraşul Gaza au fost nevoite să se refugieze în sudul Fâşiei Gaza, iar acum sunt ”expuse şi vulnerabile în Rafah”.
”Civilii trebuie să fie protejaţi”, a spus liderul american.
De partea sa, suveranul iordanian a avertizat cu privire la o ofensivă israeliană asupra Rafah.
”Nu ne putem permite un atac israelian asupra Rafah. Este sigur că el ar produce o altă catastrofă umanitară”, a spus Abdullah al II-lea. El a cerut o încetarea a focului imediată şi permanentă şi a subliniat că trebuie asigurat ajutorul umanitar către Fâşia Gaza pe toate coridoarele posibile, întrucât aproximativ 1 milion de oameni din enclava palestiniană sunt într-o situaţie disperată.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei, săptămâna trecută, să pregătească o ofensivă asupra poziţiilor Hamas de la Rafah.
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac terorist fără precedent al unor comandouri Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului, soldat cu peste 1.160 de morţi, în majoritate civili.
Drept represalii, Israelul a promis că va ”nimici” mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care o consideră organizaţie teroristă, poziţie împărtăşită de asemenea de SUA şi Uniunea Europeană.
Ofensiva israeliană s-a soldat cu 28.340 de morţi în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.
Potrivit ONU, aproximativ 1,3 milioane de persoane se află în prezent în Rafah, oraş ce avea 250.000 de locuitori înainte de război. AGERPRES