„Luna Sculptorilor Români”, ediția a IV-a

Cel mai amplu proiect dedicat sculpturii, organizat la Iași de Ateneul Național, intitulat „Luna Sculptorilor Români”, ediția a IV-a, va avea loc în perioada 19 februarie – 19 martie 2024, intrarea fiind liberă pentru toți iubitorii de artă.
Ziua Națională Constantin Brâncuși va fi celebrată la Iași prin deschiderea celei de-a patra ediții a Lunii Sculptorilor Români. Întregul eveniment va fi organizat de către Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, alături de parteneri publici și privați care activează în domeniul cultural. Astfel, în cadrul numeroaselor instituții de cultură partenere vor fi prezentate lucrări de importanță internațională. De asemenea, pe principalele artere pietonale ale orașului vor fi expuse cele mai noi creații ale artiștilor contemporani din România și din Republica Moldova.
„Timp de o lună, ieșenii vor avea acces liber la peste 350 de opere de artă, semnate de 113 autori din perioada modernă și contemporană. La eveniment vor participa invitați din 15 orașe, din țară și străinătate, iar publicul este așteptat să descopere cele 24 de expoziții personale și colective, cât și lucrări pe principalele artere pietonale ale orașului, ce vor transforma orașul într-un veritabil circuit cultural. Maeștri ai artei, alături de creatori tineri, reprezentanți ai școlii românești de sculptură, curatori și operatori din sfera culturii vor prezenta publicului ieșean creații reprezentative într-un efort susținut de radiografiere și documentare a fenomenului sculpturii moderne și contemporane”, a declarat managerul proiectului LSR 2024, sculptorul Vladlen Babcinețchi.
În ediția din acest an, pe lângă spațiile bine cunoscute publicului (Galeria Ateneului Național din Iași, Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeul Municipal Regina Maria, Palatul Braunstein, Casa Universitarilor a UAIC), se alătură și noi locații de expunere precum, Muzeul Mitropolitan și Baia Turcească din Iași. Expoziții speciale vor fi organizate în spațiile UAPR Filiala Iași, precum Galeria Pallady, Galeria Victoria, Galeria Tonitza, Galeria Drossu, Galeria Octav Băncilă, Galeria La Geam, Arcada Central Art Space, dar și în cadrul galeriilor private Dana și ArtEast.
Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Strada Lăpușneanu și Bulevardul Carol I vor găzdui timp de o lună sculpturi monumentale, invitând publicul larg la introspecție, într-un demers educativ și interactiv de familiarizare cu estetica artei contemporane. Astfel, ediția din 2024 va constitui o desfășurare de evenimente fără precedent în ceea ce privește amploarea și diversitatea proiectelor expoziționale, contribuind considerabil la dezvoltarea turismului cultural din orașul Iași.
Nume mari ale artei contemporane și reprezentanți de seamă ai sculpturii moderne românești vor delecta timp de o lună publicul ieșean, astfel, vizitatorii vor putea admira opere semnate de Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Corneliu Medrea, Oscar Han (grație Muzeului de Artă din Constanța), Ion Irimescu (grație Muzeului de Artă Ion Irimescu din Fălticeni), Marcel Guguianu, Horia Damian, Geta Brătescu, Paul Neagu, Peter Jecza, Mihai Olos, Aurel Vlad, Dumitru Verdianu, Mircea Roman, Laurențiu Mogoșanu sau Maxim Dumitraș.
În premieră pentru Iași, la Muzeul de Artă al Palatului Culturii vor fi expuse desene semnate de Constantin Brâncuși și o serie de fotogravuri după original, realizate de Edward Steichen la New York. De asemenea, un portret unic al lui Brâncuși, realizat de artistul suprarealist Man Ray va fi expus la Ateneul Național din Iași.
În primele zile ale evenimentului, publicul va avea ocazia să îi întâlnească pe invitații speciali – Ion Mândrescu (Suceava), Florin Marin (Cluj-Napoca), Costin Ioniță (București), Felix Aftene (Iași). Totodată, vizitatorii vor avea prilejul să participe la expoziții, workshop-uri și performances alături de Gabriela Vanga, Vladlen Babcinețchi, Suzana Fântânariu, Dragoș Pătrașcu, Dan Covătaru sau Vlad Țenu (artist multipremiat pentru inovație).
O prezență deosebită în eveniment o vor avea Andrei și Sorina Jecza (Galeria Jecza din Timișoara) și Mihai Pop (Galeria Plan B din Cluj), alături de curatori remarcabili precum Maria Bilașevschi, Luiza Barcan, Ioan Răducea și Cristina Simion. Scriitorul Grigore Ilisei va prezenta expoziția maestrului Irimescu iar academicianul Valeriu Matei va vorbi despre tradiția sculpturii în România și rolul acesteia în context global.
Invitatul de excepție al acestei ediții este artistul român cu o carieră internațională Mircea Cantor. Evenimentul va avea loc la Palatul Culturii și va fi prezentat de academicianul Valeriu Matei. Vernisajul va expune opere reprezentative a tânărului artist, după o serie de expoziții în marile muzee ale lumii. De asemenea, după lansarea de la New York și Shanghai, publicul ieșean va putea admira Jardin du Paradis (Grădina Raiului), geanta iconică pe care artistul a creat-o pentru Dior. Aceasta va fi adusă de la Paris și expusă la Palas, pentru 30 de zile, în parteneriat cu LSR.