Moartea lui Navalnîi: Polonia şi Slovenia îi convoacă pe ambasadorii Rusiei

Ministerul Afacerilor Externe polonez a anunţat marţi că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Polonia, în urma morţii în penitenciar a opozantului rus Aleksei Navalnîi, informează AFP.

În timpul întâlnirii cu ambasadorul rus, Varşovia „a cerut autorităţilor ruse să îşi asume responsabilitatea morţii lui Aleksei Navalnîi şi să declanşeze o anchetă completă şi transparentă pentru a stabili circumstanţele şi cauzele decesului său”, afirmă ministerul polonez într-un comunicat.

Potrivit Varşoviei, „moartea lui Navalnîi şi tratamentele inumane la care el a fost supus sunt simptomatice pentru modul în care autorităţile ruse tratează deţinuţii politici, opozanţii şi apărătorii drepturilor omului”.

Ministerul polonez şi-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la „numărul tot mai mare de deţinuţi politici în Rusia, dintre care mulţi sunt deţinuţi în colonii penitenciare, în condiţii aspre care le ameninţă sănătatea şi viaţa”.

Moartea lui Navalnîi, 47 de ani, într-o închisoare îndepărtată din regiunea arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce supravieţuise în 2020 unei otrăviri de care el acuza Kremlinul, a fost anunţată vineri. Navalnîi a murit după trei ani de detenţie.

Slovenia l-a convocat de asemenea marţi pe ambasadorul rus la Ljubljana, pentru a-şi exprima „indignarea” şi a cere Moscovei să elibereze toţi deţinuţii politici închişi în prezent, precum şi să înceteze să-i sancţioneze pe cetăţenii care îi aduc public un omagiu lui Navalnîi pe teritoriul Rusiei”, potrivit ministrului sloven al afacerilor externe Tanja Fajon.

Şi alte capitale europene, printre care Paris, Madrid, Stockholm, Berlin, Haga şi Oslo, i-au convocat luni pe ambasadorii ruşi aflaţi la post în ţările lor.AGERPRES