Ambasadorul Republicii Elene în România în vizită la Primăria Municipiului Iaşi

Primarul Mihai Chirica a avut joi, 22 februarie 2024, o întrevedere la sediul Primăriei Municipiului Iaşi cu Excelența Sa Doamna Lili Evangelia Grammatika, Ambasadorul Republicii Elene în România. Excelența Sa a fost însoțită la întâlnire de Dragoș Zisopol, deputat pentru minorități naționale și Președinte al Uniunii Elene din România, dr. Nikolaos Vlahakis, atașat pe probleme culturale și public diplomacy în cadrul Ambasadei Republicii Elene și Marieta Alexandrescu, Președinta Comunității Elene din Iași.
În contextul aniversării începutului Revoluției Grecești de la Iași din 1821, discuțiile purtate la Palatul Roznovanu au fost de natură a sublinia relațiile istorice deosebit de strânse dintre comunitatea ieșeană și poporul grec, cu accent pe rolul jucat de Municipiul Iași în istoria Greciei, dar și în formarea a numeroși oameni de cultură sau de afaceri, până la generațiile actuale de studenți greci ai universităților ieșene. În acest sens, a fost evidențiată dorința Ambasadei Republicii Elene de a impulsiona schimburile în domeniul cultural, academic, economic, dar mai ales al turismului.
În cadrul întrevederii, Excelența Sa s-a arătat interesată de stadiul înfrățirilor Municipiului Iași cu orașe din Grecia, manifestându-și susținerea pentru finalizarea înfrățirii cu orașul Nafplio, precum și inițierea de noi colaborări.
Excelența Sa a precizat că în perioada următoare urmează să fie deschis și un Consulat Onorific Elen la Iași, care va contribui și mai mult la strângerea relațiilor cu Grecia și locuitorii săi.
De la Palatul Roznovanu, Excelența Sa, împreună cu primarul Mihai Chirica și ceilalți membri ai delegației, s-au deplasat la Mănăstirea Trei Ierarhi, locul începutului Revoluției Grecești din 1821, unde a avut loc ceremonia depunerii de coroane și vizitarea mănăstirii și Muzeului.