Israel-Hamas: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului palestinian

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP.

„Preşedintele a emis un decret prin care acceptă această demisie şi le-a cerut lui Mohammed Shtayyeh şi guvernului său să rămână temporar în funcţie până când se formează un nou guvern”, subliniază preşedinţia.

Guvernul Autorităţii palestiniene, aflat la conducere în Cisiordania, şi-a prezentat luni demisia preşedintelui Autorităţii, Mahmoud Abbas, a anunţat premierul Mohammed Shtayyeh, citat de AFP şi Reuters.

Acesta a precizat că decizia intervine în special „în lumina evenimentelor legate de agresiunea împotriva Fâşiei Gaza”.

Palestinienii au nevoie de „noi măsuri politice” şi de o conducere unificată ca urmare a „noii realităţi” impuse de războiul din Gaza, a explicat el.

Autoritatea Palestiniană, înfiinţată în cadrul acordurilor de pace de la Oslo, din 1993, dintre Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) controlează Cisiordania, însă – menţionează Reuters – este considerată de mulţi palestinieni coruptă şi nedemocratică. Hamas guvernează de 17 ani Fâşia Gaza, după ce a expulzat din acest teritoriu serviciile de securitate loiale Autorităţii Palestiniene.

Demisia lui Shtayyeh este privită mai curând ca un pas simbolic, deschizând calea spre realizarea obiectivului unei soluţii cu două state, deşi mai sunt numeroase obstacole, au menţionat sursele citate.AGERPRES