Ministerul Culturii: Program de achiziţie de carte de 3 milioane lei; a fost lansată procedura de selecţie

Ministerul Culturii a lansat luni procedura de selecţie a titlurilor în cadrul Programului Naţional pentru Achiziţia de Cărţi şi Abonamente la Reviste din Categoria Culturii Scrise, suma alocată pentru acest an fiind de 3 milioane de lei.

Banii vor fi folosiţi integral pentru achiziţia de carte, în condiţiile în care, în anii precedenţi, ministerul a sprijinit semnificativ revistele de cultură, informează Ministerul Culturii, într-un comunicat transmis AGERPRES.

„Încă de anul trecut am subliniat necesitatea realizării unei noi achiziţii de carte pentru bibliotecile din România, la un buget adaptat nevoilor reale ale cititorilor din toate colţurile ţării. Pentru anul acesta avem, în premieră, investiţie în carte de 3 milioane de lei, iar astăzi suntem în punctul în care iniţiem procedura de selecţie a titlurilor de cărţi. Programul include toate bibliotecile publice din România, partenerii principali fiind bibliotecile judeţene, orăşeneşti şi municipale. Copiii şi tinerii vor avea astfel un sprijin la îndemână în activităţile educaţionale – pentru că vor avea mai uşor acces la bibliografia studiată la şcoală şi vor avea posibilitatea să îşi creeze o obişnuinţă a lecturii”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan, citată în comunicat.

Domeniile prioritare pentru selecţie sunt titlurile reprezentative din literatura clasică şi contemporană, română şi universală, literatura reprezentativă pentru programa şcolară a claselor V – XII, lucrările reprezentative din ştiinţele socio-umane, lucrările de referinţă (precum dicţionare, atlase, ghiduri) şi ediţiile critice ale unor opere. Criteriile de selecţie a cărţilor includ valoarea şi notorietatea autorului şi a lucrării, oportunitatea achiziţionării în raport cu necesarul bibliotecilor, necesitatea completării colecţiilor, execuţia grafică a cărţii.

Selecţia are în vedere titlurile tipărite în perioada 2020 – 2023, iar editorii interesaţi pot depune ofertele până la data de 29 martie 2024, mai informează Ministerul Culturii. AGERPRES