Iaşul va avea cel mai modern complex sportiv din România!

În ultima ședință de Guvern au fost aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului Complex Sportiv Sala Polivalentă „Regina Maria”, proiect major pentru dimensiunea sportivă a Municipiului Iași și întregii regiuni a Moldovei. Hotărârea de Guvern nr. 140 / 2024 a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
🔉„În acest context, doresc să mulțumesc public domnului Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru celeritatea și seriozitatea cu care a tratat acest proiect esențial pentru Iași, domnului Marcel-Ioan Boloș, ministrul Finanțelor, pentru susținerea financiară manifestată față de acest important obiectiv de investiții, precum și doamnei Manuela Pătrășconiu, director general al Companiei Naționale de Investiții, pentru profesionalismul dovedit în obținerea tuturor avizelor necesare.
Iată că, deși drumul către realizarea acestui proiect a fost lung, putem spune acum că lucrurile au intrat în linia dreaptă care duce, sperăm cu toții cât mai curând, la finalizarea Sălii Polivalente.
Doresc să mulțumesc tuturor arhitecților și proiectanților care au proiectat clădirea complexă, precum și tuturor ministerelor și companiilor cu rol de avizare a tuturor pașilor făcuți în direcția concretizării acestui proiect.
Sperăm că licitația pentru lucrările de construire a Sălii Polivalente vor fi demarate cât mai curând, astfel încât peste doi ani ieșenii să se bucure de facilitățile de nivel european pe care le va oferi acest obiectiv unic în regiunea Moldovei.
Vă mulțumesc vouă, dragi ieșeni, pentru răbdarea și încrederea pe care le-ați dovedit în toți acești ani!
Am deplină încredere că Guvernul României va întreprinde toate cele necesare ca Sala Polivalentă să devină realitate, o emblemă a orașului și a Moldovei, un spațiu care să confere prestigiu și identitate sportului ieșean și național, să devină un loc în care orice tânăr aspirant la gloria sportivă să își dorească să facă performanță!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
👉Câteva date tehnice:
Noul complex sportiv va fi construită în zona Moara de Vânt, pe un teren al municipalității de aproape 8 hectare aflat în vecinătatea viitorului Spital Regional de Urgență.
Sala, al cărei teren principal va avea dimensiunile de 60 metri x 30 metri, va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.) și va avea o capacitate maximă de 9.623 de persoane.
Sala polivalentă va avea o arie construită de 12.926,80 metri pătrați, o arie construită desfășurată de 39.082,75 metri pătrați, o arie utilă de 37.084,25 metri pătrați, un regim de înălțime D+P+2E+E3 (parțial) și o înălțime maximă de 29 de metri.
Sala va avea multiple facilități de servire pentru public, spații comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc.
Lângă clădirea principală va fi construită o sală de antrenament cu o arie construită de 1.832,60 metri pătrați și cu o capacitate maximă de 110 persoane. În cadrul complexului vor fi amenajate și terenuri sportive în aer liber cu o suprafață totală de 1.666 de metri pătrați.
Complexul sportiv va include străzi pe o suprafață de 5.860 metri pătrați, parcări pe 3.267,50 metri pătrați, alei pietonale pe 11.230 metri pătrați și spații verzi pe 59.249,70 metri pătrați.