Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență

Proiectul construirii Spitalului Regional de Urgență din orașul nostru – cel mai important proiect medical din Regiunea de Nord – Est a României – intră în etapa lucrărilor!
Reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), cea care gestionează cele trei proiecte de spitale regionale din țară (Iași, Cluj și Craiova), și cei ai Ministerului Sănătății au semnat în cursul dimineții de miercuri, 28 februarie, primul contract de lucrări aferente proiectului. Pentru o sumă de 26.298.533,47 lei, fără TVA, Ness Proiect Europene va trebui ca, în cel mult patru luni, să se ocupe de organizarea șantierului din zona Moara de Vânt, excavarea pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor de acces.
O a doua procedură organizată de ANDIS și în curs de finalizare vizează atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, cu o valoare de 44.843.675,97 lei fără TVA. Licitația a atras patru oferte, iar câștigătoare a fost desemnată asocierea Venturo Investment SRL (lider) – Koltek Musavirlik, care a avut o ofertă de 23.861.076 lei fără TVA.
Cea mai importantă licitație aferentă acestui proiect, care urmărește atribuirea pachetului principal de lucrări de construire, furnizarea și instalarea de echipamente medicale, a fost publicată în platforma de achiziții publice la începutul acestei luni. Valoarea totală estimată este de 1.822.923.457,94 lei fără TVA (2.169.278.914,95 lei cu TVA), circa 436 de milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 aprilie.
„Faptul că am ajuns la semnarea contractelor și că peste puțină vreme vor începe și lucrările demonstrează că proiectul Spitalului Regional de Urgență este important atât pentru noi, cât și pentru Guvernul României!
Noi, Primăria Municipiului Iași, rămânem același partener dedicat și implicat. Pe lângă multe alte documentații necesare proiectului, inclusiv cele aferente rețelelor de utilități, lucrăm la studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului Spitalului Regional, care va include și Sala Polivalentă și viitorul stadion și pe care îl gândim dezvoltat unitar și coerent, după un concept Smart City District”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Noul spital va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.
Costul Spitalului Regional de Urgență Iași este estimat la 3,3 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.