SUA: O persoană şi-a pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie scăpate de sub control din Texas

Incendiile de vegetaţie care fac ravagii în nordul Texasului au ucis cel puţin o persoană, iar pompierii luptă pentru a ţine sub control unul dintre cele mai ample incendii din istoria acestui stat american, potrivit presei locale, informează AFP.

Incendiul de la Smokehouse Creek, într-o regiune cunoscută pentru păşunile sale, a fost limitat doar în proporţie de 3%. Flăcările uriaşe, care s-au propagat în urma vânturilor violente şi a temperaturilor anormal de calde pentru această perioadă a anului, au pârjolit deja 344.000 de hectare.

În micuţa localitate Stinnett, o femeie de 83 de ani a pierit în incendiu, a precizat miercuri seară pentru presa locală un responsabil al comitatului Hutchinson, adăugând că au fost distruse cel puţin 20 de construcţii.

La circa 100 de kilometri est, în oraşul Canadian, care are circa 2.300 de locuitori, ”au ars mai multe case”, a declarat edilul Terrill Bartlett pentru canalul CNN, dar ”din fericire, nimeni nu a fost grav rănit”.

Potrivit lui Chad Myers, meteorolog CNN, incendiul se deplasează cu o viteză de două terenuri de fotbal pe secundă.

În total, cele cinci incendii în desfăşurare pe teritoriul statului, printre care şi cel de la Smokehouse Creek, au distrus peste 404.000 hectare de teren. Miercuri seară, alte 18 incendii au fost limitate.

Serviciul meteorologic naţional din Amarillo, cel mai mare oraş din regiune, a declarat miercuri că sunt aşteptate temperaturi mai scăzute, ”însoţite de vânturi slabe”, ceea ce ar trebui să vină în sprijinul pompierilor care luptă împotriva acestor incendii, speră autorităţile.

În oraşul Borger, autorităţile au publicat imagini din zone care fumegau încă, devastate de flăcări. Oficialii au anunţat că au deschis un refugiu pentru persoanele evacuate.

Au fost emise de asemenea ordine de evacuare pentru cei mai mulţi dintre rezidenţii oraşului vecin Fritch, privat în mare parte de apă şi electricitate.

Guvernatorul Greg Abbott a declarat marţi stare de catastrofă pentru 60 de comitate. Incendiile din apropierea oraşului Amarillo au determinat închiderea temporară a principalei uzine americane de armament nuclear.

Preşedintele american Joe Biden este informat asupra situaţiei, iar Casa Albă se află în contact cu autorităţile din prima linie a incendiului, a declarat purtătorul de cuvânt Karine Jean-Pierre.

Săptămâna aceasta, în mai multe localităţi din Statele Unite şi Canada s-au înregistrat temperaturi record pentru luna februarie, în unele zone asemănătoare cu cele din timpul verii. Potrivit experţilor, în plus faţă de schimbările climatice, acţionează şi fenomenul meteorologic El Nino. AGERPRES