Camera Deputaţilor: Dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Bolo

Camera Deputaţilor a început, luni, dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 190 de deputaţi, din cei 330.

Textul moţiunii este citit de deputata USR Oana Ţoiu. Votul va fi dat în şedinţa de marţi.

Moţiunea simplă intitulată „Ministrul Boloş – inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece” a fost depusă de deputaţii USR şi Forţa Dreptei.

În textul moţiunii simple se arată că adoptarea documentului reprezintă un „act de responsabilitate faţă de cetăţeni şi o măsură esenţială pentru restaurarea treptată a încrederii în stat”. Iniţiatorii moţiunii susţin că „Marcel Boloş trebuie să plece, de urgenţă, din Guvernul României”.

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei acuză faptul că ministrul Marcel Boloş „ia de la cei suferinzi” 500.000 de euro în fiecare zi – părinţii cu copii bolnavi, femeile care au sarcini cu risc şi cele care au născut anul acesta.

„Îi suprataxează pe cei care muncesc şi care contribuie şi care acum au nevoie de concediu medical, bani chiar din contribuţiile lor. Cum? Legal. Din taxa pe boală inventată chiar de domnul Boloş, ministrul PNL al Finanţelor, taxa pe care o vom elimina noi, USR şi Forţa Dreptei, în Parlament, taxa pentru a cărei eliminare am depus o iniţiativă legislativă în primele 24 de ore de sesiune parlamentară şi setul de amendamente necesare pentru ordonanţă, dar până acum celelalte partide doar s-au lăudat la Senat, iar aici, în Cameră, le-au blocat”, se arată în moţiunea simplă.

Iniţiatorii moţiunii mai susţin că sistemul de sănătate are nevoie de bani suplimentari, dar nu de la cei bolnavi, iar „miniştrii Finanţelor PNL-PSD au micşorat în ultimii ani sursele de finanţare precum procentul din contribuţia asiguratorie pentru muncă la bugetul de stat”. AGERPRES