Rafila: Schimbarea comportamentală este esenţială în combaterea obezităţii

Schimbarea comportamentală este esenţială în combaterea obezităţii, iar modificarea trendului rapid de creştere a numărului de copii şi de tineri hiperponderali sau obezi nu se poate face decât prin educaţie, a transmis, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la o conferinţă organizată la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

„Aş vrea să revin, la mine deja a devenit un soi de obsesie, la Educaţia pentru sănătate. Copiii nu vor şti să se alimenteze corect ca structură alimentară în primul rând, nu vor face educaţie fizică, dacă lucrurile acestea nu sunt foarte bine fundamentate încă din primii ani de şcoală, de la şcoala primară, ulterior în gimnaziu. Cred că putem să facem împreună cu Ministerul Educaţiei. (…) Am convingerea că, anul viitor, promisiunea doamnei ministru Deca că vom introduce ca şi disciplină curriculară Educaţia pentru Sănătate, la şcoala primară măcar sau şi la gimnaziu ar fi şi mai bine, va include şi această pledoarie şi informarea copiilor legat de modul în care trebuie să se alimenteze şi să practice activitatea fizică”, a explicat Rafila, la conferinţa „Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”.

El a afirmat că foarte important este un plan de ţară pentru rezolvarea acestei probleme la nivel naţional.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că problema obezităţii nu se poate rezolva cu un medicament „minune”.

„Cel mai important lucru cred este să avem un plan de ţară cum să putem să rezolvăm această problemă, care nu o să se rezolve prin administrarea unui produs medicamentos care este foarte la modă acum. Lumea crede că rezolvarea problemei legate de obezitate, de multe ori, se poate rezolva medicamentos foarte simplu, putem să mâncăm oricât, dar avem un medicament minune care combate obezitatea. Nu, este o boală multifactorială. (…) Noi discutăm despre obezitate în contextul sănătăţii, dar educaţia are un rol esenţial, dezvoltarea economică, accesul la alimente de bună calitate. Toate lucrurile acestea sunt cele care pot să ducă la schimbarea unui trend şi la îmbunătăţirea indicatorilor stării de sănătate a oamenilor din România”, a declarat Alexandru Rafila. AGERPRES