Ministrul apărării a vizitat contingentul Armatei Naționale din KFOR

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a efectuat, în perioada 4-6 martie curent, o vizită de lucru în teatrul de operaţii din regiunea Kosovo, în contextul aniversării a 10 ani de participare a Armatei Naționale în misiunea de menținere a păcii KFOR, comunică MOLDPRES.

Astfel, în prima parte a vizitei, Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere, la Priștina, cu Reprezentantul Special al Secretarului General — şef al Misiunii ONU de administraţie interimară în Regiunea Kosovo (UNMIK), Caroline Ziadeh. În cadrul dialogului, ministrul apărării a reiterat obiectivul strategic de intensificare a cooperării cu organizațiile internaționale, printre care Organizația Națiunilor Unite și Alianța Nord Atlantică, precum și extinderea contribuției țării noastre la pacea și securitatea internațională.

Totodată, părțile au abordat subiecte cu privire la securitatea regională, situația din regiunea Balcanilor de Vest și rolul misiunilor UNMIK și KFOR în crearea unui mediu sigur pentru populația din aria de responsabilitate.

Ulterior, ministrul Nosatîi s-a întâlnit, la sediul comandamentului KFOR din Camp Film City din Pristina, cu locțiitorul comandantului misiunii KFOR, general de brigadă Federico Bernacca, cu care a discutat despre prestația celor 20 de contingente moldovenești pe parcursul celor 10 ani de prezență în operația de menținere a păcii din Kosovo.

În a doua parte a zilei, ministrul Nosatîi a efectuat și o vizită în Baza multinational Camp Vilaggio Italia, unde este dislocat contingentul Armatei Naționale. Acesta s-a întâlnit cu cei 41 de militari moldoveni aflați în localitatea Pech, Kosovo, cu care a vorbit despre misiunile pe care le îndeplinesc, provocările cu care se confruntă, dar și despre modul în care interacționează cu colegii din alte contingente.

La 8 martie 2024 se împlinesc 10 ani de participare a Armatei Naționale în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Până în prezent, peste 800 de militari moldoveni au fost detașați în această operație.