Primăria Municipiului Iași a reluat lucrările de modernizare a parcului din fața Teatrului Național

După o lungă dezbatere pe tema descărcării arheologice – care a durat mai bine de 18 luni! -, Primăria Municipiului Iași a reluat, în sfârșit, lucrările de modernizare a parcului din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”!
✅La finele anului trecut Comisia Națională de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii a aprobat Raportul de cercetare arheologică preventivă realizat de echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național „Moldova” care au făcut cercetarea arheologică obligatorie la șantierul din parc. Comisia a solicitat atunci punerea în valoare a unor vestigii pe care arheologii le-au propus spre conservare.
🔉„În aceste condiții, am fost nevoiți să refacem și proiectul tehnic, împreună cu o echipă de arhitecți specializați în astfel de intervenții, astfel încât să reluăm lucrările, cu respectarea recomandărilor arheologilor, pentru o justă punere în valoare a vestigiilor descoperite.
Lucrările vor continua în etape și, așa cum am anunțat, mare parte din vegetaţia existentă, cea matură și valoroasă, se va regăsi pe acelaşi amplasament şi la finalizarea lucrărilor.
Proiectul nostru constă în amenajarea, sistematizarea și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural, cu elemente de mobilier urban, realizarea de elemente constructive noi (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, alei pietonale, sistem de iluminat modern etc.”, a explicat primarul Mihai Chirica.
👉Terenul amenajat are o suprafață de 9.744 metri pătrați, iar spațiile verzi vor reprezenta peste 7.000 de metri pătrați.