Bucharest International Film Festival (BIFF) la ediţia a XX-a, în perioada 19-29 septembrie

Cea de-a XX-a ediţie aniversară a Bucharest International Film Festival (BIFF) va avea loc în perioada 19-29 septembrie şi va prezenta în premieră naţională producţii din cinematografia internaţională.

Printre noutăţile ediţiei aniversare se numără: mărirea duratei festivalului la zece zile, introducerea competiţiei de scurtmetraje internaţionale, precum şi un premiu pentru distribuitorul filmului în România, transmit organizatorii.

„Festivalul Internaţional de Film Bucureşti a fost creat cu 20 de ani în urmă de două femei, Giulia Dobre şi de subsemnata, într-o perioadă în care cinematograful românesc explodase. Totuşi, a fost un drum anevoios şi pe atunci cumva hilar: o femeie la cârma unui festival internaţional de film? M-am îndreptat către cinematograful de artă şi de autor către filmul minimalist. Ne-am dorit ca publicul bucureştean să intre în contact cu acest nou gen cinematografic. Am pornit pe un drum abrupt cu multe obstacole, dar mi-am urmat calea aleasă cu mult timp în urmă: să aducem la Bucureşti, în premieră naţională, unele dintre cele mai valoroase producţii cinematografice ale momentului, mici bijuterii cinematografice. Nu m-am abătut de la acest drum ales cu grijă. Acum, BIFF împlineşte 20 de de existenţă, lucru ce ar fi părut de neconceput acum 10 ani. Sărbătorim aceşti 20 de ani, în felul nostru, cu o secţiune nouă internaţională de film de scurt-metraj şi cu un nou premiu dedicat distribuitorului român care va prelua filmul câştigător al BIFF. Aşa că la 20 de ani de existenţă ai BIFF vă aşteptăm să ne fiţi alături, să umpleţi sălile, pentru că noi vă promitem o selecţie cinematografică marca „BIFF”, a declarat Dana Dimitriu-Chelba, directorul şi fondatorul festivalului.

Potrivit sursei citate, în cadrul Bucharest International Film Festival 2024 cinefilii vor avea ocazia unică de a explora o selecţie remarcabilă de lungmetraje, înscrise în cursa pentru trofeul BIFF 2024.

Juriul internaţional, format din personalităţi de marcă din industria cinematografică, va avea misiunea de a desemna câştigătorii.

Un punct de reper în peisajul cinematografic, singura competiţie din Bucureşti dedicată lungmetrajelor, BIFF este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, fiind realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. AGERPRES