Potrivit proiectului, autorităţile administraţiei publice pot aproba desfiinţarea unor componente fără valoare culturală.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astfel, cu amendamente, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Conform unui amendament, prin excepţie de la prevederile legii, autorităţile administraţiei publice care au atribuţia de a emite/aviza autorizaţia de construire sau de desfiinţare, respectiv de a aproba/aviza documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism pot autoriza, aproba sau aviza, după caz, desfiinţarea unor componente, elemente de construcţie şi corpuri, atunci când acestea sunt nocive sau fără valoare culturală, în condiţiile legii.
Identificarea componentelor, elementelor de construcţie şi corpurilor menţionate se face prin documentaţia tehnică, de amenajarea teritoriului sau de urbanism, după caz, avizată de Ministerul Culturii, direct sau prin serviciile publice deconcentrate ale acestuia, cu respectarea legislaţiei în vigoare, elaborată în baza studiilor de fundamentare prevăzute de proiect, potrivit unui alt amendament.
În vederea aplicării prevederilor menţionate în proiect se aprobă, prin ordin al ministrului Culturii, norme metodologice privind elaborarea studiilor de fundamentare privind evaluarea resursei culturale a imobilelor.
Studiile de fundamentare privind evaluarea resursei culturale a imobilului care fac parte din documentaţia supusă avizării sunt studii ştiinţifice elaborate de specialişti sau experţi atestaţi în domeniul protejării monumentelor istorice, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului culturii şi patrimoniului naţional.
Contestaţiile aflate în analiza Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, la data intrării în vigoare a prezentei legi, se soluţionează potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul depunerii acestora.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin al ministrului Culturii se modifică şi se completează Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil. De asemenea, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, prin ordin al ministrului Culturii se modifică Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, prevede un alt amendament.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. AGERPRES