Dacian Cioloş: Victor Ponta şi Marcel Ciolacu aruncă în aer vorbe care fac rău României

Fostul premier Victor Ponta şi premierul Marcel Ciolacu „aruncă în aer vorbe care fac rău României” în cazul Roşia Montană, a afirmat luni europarlamentarul Dacian Cioloş, care a subliniat că, indiferent care ar fi fost decizia luată de tribunalul internaţional, ar fi depus plângere la Parchetul General.

Europarlamentarul Dacian Cioloş, preşedinte REPER, a anunţat depunerea la Parchetul General a unui denunţ împotriva prim-ministrului Marcel Ciolacu, pentru „răul” făcut în cazul Roşia Montană.

„Indiferent care ar fi fost decizia aş fi făcut această plângere, această sesizare pentru că eu am fost prim-ministru şi m-am ferit de multe ori în calitate de prim ministru şi mai ales pe acest subiect să mă exprim public. Am fost atunci acuzat că nu susţin suficient demersul Ministerului Culturii din guvernul pe care l-am condus pentru a depune dosarul la UNESCO. Şi n-am făcut o pentru că mi-au spus avocaţii să fiu cât mai circumspect în declaraţii, pentru că, prin ceea ce spun, reprezint România şi astea poate să fie speculat. Şi ce vedem la PSD, de la Victor Ponta, din 2011, 2012, 2013, până acum, la Marcel Ciolacu? N-au nicio jenă să confunde interesele PSD şi interesele clicii din spatele PSD-ului cu interesele României şi să arunce în aer vorbe care n-au acoperire şi care pot face rău în România. Şi de asta e important ca lucrurile acestea să fie clarificate şi să rămână pe agenda publică şi din respect pentru oamenii care au ieşit în stradă şi care au apărat valorile şi elementele de identitate ale României cum e şi Roşia Montană”, a declarat Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

El a subliniat că sesizarea de la Parchetul General îl vizează pe Marcel Ciolacu, pentru că „s-a antepronunţat” prin declaraţii care „au făcut rău României”.

„Această sesizare l-a vizat pe Marcel Ciolacu, care nu e doar un politician care încearcă prin orice mijloace să obţină voturi şi să atragă atenţia, ci este, cel puţin în momentul de faţă, cel puţin pe hârtie, un demnitar al statului român, un prim-ministru al Guvernului României şi, prin ceea ce face şi ce a făcut în această calitate, din punctul meu de vedere, a dăunat profund intereselor României şi intereselor românilor. Prin antepronunţarea privind o decizie unui tribunal de arbitraj internaţional, în care el reprezenta România, care trebuia apărată acolo şi care a fost apărată cu eficienţă de avocaţii plătiţi de statul român, prin această antepronunţare a prim ministrului României a dăunat nu doar imaginii României, pentru că ne-am prezentat peste tot în lume ca o ţară defetistă care acceptă o înfrângere înainte ca ea să fie exprimată”, a explicat Cioloş.

Fostul premier a precizat că a cerut Parchetului General să verifice şi măsura în care „această antepronunţare şi aceste declaraţii defetiste” au avut un impact pe bursă, nu doar în Toronto, unde e listată compania Roşia Montană Gold Corporation, ci şi pe bursa din România.

„Sunt companii din România care au cumpărat acţiuni la bursa din Toronto, au făcut cunoscut public deja de câteva săptămâni acest lucru şi valoarea acţiunilor lor pe bursa din România a crescut artificial doar pentru că ei au cumpărat acţiuni la Toronto în urma declaraţiilor defetiste pe care prim ministru al Guvernului României le-a făcut că România va pierde deja, dincolo de faptul că m-au atacat mârşav. Timp de luni de zile şi de săptămâni m-au răstignit public, înainte de orice decizie. De ce? Pentru că am avut curajul să susţin înregistrarea Roşiei Montană la UNESCO ca sit cu valoare internaţională, ceea ce, în cele din urmă, s-a dovedit că a fost exact unul din principalele motive pentru care Tribunalul de arbitraj a dat câştig de cauză României. Lucrul ăsta nu poate să rămână aşa. Nu te mai poţi juca politic în an electoral cu emoţiile românilor, cu interesele românilor şi să-ţi baţi joc de societatea civilă care a ieşit în stradă şi care e singura care a apărat cu demnitate România ani de zile. Din păcate, nu clasa politică, nu partidele au apărat cu demnitate România, ci societatea civilă care s-a maturizat prin protestele pe care le-a organizat ca să apere Roşia Montană. Şi cred că şi din respect pentru ei e important ca aceste lucruri să rămână pe agenda publică şi să fie clarificate”, a transmis fostul comisar european.

Cioloş a adăugat în context că „există în legislaţia naţională consecinţe inclusiv penale care pot să meargă până la câţiva ani de închisoare” şi a subliniat că are încredere că justiţia din România va face lumină în acest caz.

„E important ca această catastrofă politică, care este Marcel Ciolacu, cu figura lui spăşită şi cu mâinile împreunate în faţa icoanelor şi care ascunde şacali în spate, să plătească pentru faptele lui conştiente sau inconştiente”, a adăugat eurodeputatul. AGERPRES