Procesul privind Roşia Montană – subiect de discuţie în plenul Camerei Deputaţilor

Procesul privind Roşia Montană a stârnit discuţii aprinse, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, între parlamentarii de Opoziţie şi preşedintele interimar al forului legislativ, social-democratul Alfred Simonis.

Deputaţii USR au venit în plen cu pancarte pe care au scris „Ciolacu a manipulat bursa”, „Dreptate pentru Roşia Montană”.

În replică, Simonis a susţinut că reprezentanţi ai USR „au manipulat” bursa, „au furat” miliarde de lei de la bugetul de stat, iar cei care sunt acum la guvernare „recuperează banii şi câştigă procese”.

„Ar fi de spus că România a câştigat procesul cu compania canadiană cu care se judeca. E complicat să înţeleg de ce Dumnezeu sunteţi atât de nervoşi pentru faptul că România a câştigat procesul de aproape 7 miliarde de euro cu o companie canadiană. Poate că aţi fi vrut să nu mai fie bani pentru pensii, să nu mai existe bani de salarii, aţi sperat că pierzând acest proces România va rămâne fără bani şi eventual dumneavoastră puteţi câştiga nişte alegeri pe care altfel nu le puteţi câştiga. Dacă vorbiţi de manipularea bursei, vreau să vă reamintesc că preşedintele partidului dumneavoastră, Drulă, a cumpărat nişte acţiuni cu 8.000 de lei şi le-a vândut cu 2 milioane de euro jumătate. Dacă cineva ştie să manipuleze bursa aceia sunteţi dumneavoastră”, a transmis Simonis în aplauzele deputaţilor PSD.

El a adăugat că USR şi partenerii săi ar mai fi prejudiciat bugetul statului de două ori. „Dumneavoastră şi partenerii dumneavoastră aţi făcut încă două lucruri care au prejudiciat bugetul României. Este vorba de suma de 400 de milioane de euro pe care Guvernul Orban a dat-o fraţilor Micula, iar România după aceea a câştigat procesul şi trebuie să recupereze banii. Şi ajutorul de stat pentru Blue Air de 150 de milioane de euro pe care l-ati dat şi din nou trebuie să-i recuperăm. Voi manipulaţi bursa, voi furaţi miliarde cu vaccinuri, voi daţi ajutoare de stat şi noi recuperăm banii şi câştigăm procesele”, a afirmat social-democratul.

Deputata neafiliată Violeta Alexandru a menţionat că procesul Roşia Montană a fost câştigat de avocaţi şi nu de PSD.

„Nu pot să stau şi să asist cum aplaudaţi ce, stimaţi pesedişti? Cât de caraghios este preşedintele dumneavoastră care şi-a dorit să pierdem. Este meritul avocaţilor care au făcut tot ce e omeneşte posibil, nişte oameni care s-au dedicat acestei cauze, nu are nicio legătură cu PSD. Sunteţi absolut caraghioşi şi cu acest caraghioslâc al vostru duceţi ţara în gard. E valabil şi pentru ministrul PNL al Finanţelor care s-a făcut de râs, ne-a fost ruşine cu dumneavoastră cum ne-aţi reprezentat ca ţară”, a susţinut Alexandru.

„Avocaţii ăia i-a angajat tot statul român, actualul Guvern”, a replicat Simonis. AGERPRES