Programul „Salvator din Pasiune”, seria  I, 2024

Având în vedere interesul constant al cetățenilor pentru proiectul „Salvator din Pasiune”, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iaşi, începând cu data de 11.05.2024, va începe un nou ciclu de pregătire destinat voluntarilor.

Campania  „Salvator din Pasiune”  își dorește să creeze o legătură tot mai strânsă între societatea civilă și serviciile profesioniste pentru situații de urgență, prin implicarea activă a voluntarilor în soluționarea problemelor cu care comunitatea se confruntă.

Activitățile de voluntariat constau în participarea efectivă la acțiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situațiilor de urgenţă (incendii, inundații, dezastre naturale, epidemii etc.), însușirea și punerea în aplicare a noțiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acțiunile de ajutor umanitar precum și în cele de popularizare în rândul cetățenilor a măsurilor preventive.

Pregătirea voluntarilor se realizează în mod etapizat, prin parcurgerea de ședințe de pregătire, urmate de susținerea unor examene.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea deveni voluntar

Voluntarul este persoana care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:

  • vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;
  • apt din punct de vedere medical cu mențiunea “apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;
  • să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție;
  • să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul serviciilor inspectoratelor pentru situații de urgență.

Înscriere și recrutare                                                                                                

În cadrul activității de înscriere, candidatul trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă următoarele documente:

a) cerere de înscriere;

b) certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

c) copie după actul de identitate;

d) aviz psihologic;

e) act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare;

f) adeverință medicală cu mențiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;

g) acordul părinților/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani, document completat de fiecare părinte în parte;

h) declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Documentele pot fi descărcate de pe site-ul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza”, https://isujis.ro/category/voluntariat/față – verso, secțiunea Anunț Voluntari Seria a I-a 2024.

Recrutarea se va face în urma verificării documentelor menționate mai sus, depuse personal, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al județului Iași.

Programul de înscriere, recrutare și instruire

În perioada 18.03.2024 – 22.04.2024 – depunerea dosarelor complete la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al județului Iași, situat în Strada Lascăr Catargi, nr. 59 – de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 15:00, nefiind acceptate dosare incomplete;

În perioada 22.04.2024 – 30.04.2024, între orele 09:00 – 15:00 semnarea contractelor de către voluntarii admiși în cadrul programului.

În zilele de 11,12,18 și 19.05.2024, între orele 09:00 – 16:00, într-o locație ce va fi stabilită și comunicată în timp util, se va organiza un program de instruire inițială pentru voluntari, unde vor fi prezentate următoarele :

  • regulile de securitate și sănătate în muncă;
  • noțiuni generale despre Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență;
  •  structura, misiunea și activitățile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al județului Iași;
  • drepturile și responsabilitățile voluntarului;
  • regulamentele interne care stipulează implicarea voluntarului, particularizat pe tipurile de misiuni ce vor fi desfășurate;
  • reguli de ordine interioară.

Participarea la acest curs este obligatorie. Detalii suplimentare referitoare la activitatea de voluntariat pot fi obținute accesând site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – www.igsu.ro sau al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza”al județului Iaşi – https://isujis.ro/category/voluntariat/, precum și la telefon: 0232.41.21.21 , plutonier ATOMEI Petru-Iulian.