Ciucă: PNL va lupta ca pragul de impozitare al microîntreprinderilor să nu fie scăzut
PNL a susţinut un regim fiscal redus pentru microîntreprinderi şi va lupta ca pragul de impozitare al acestora să nu fie scăzut, a anunţat, joi, preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă, menţionând că, dacă aprobarea celei de-a treia cereri de plată din PNRR depinde de modificarea acestui prag, înseamnă că se impun noi discuţii tehnice cu Comisia Europeană.
„PNL a fost întotdeauna partener al antreprenorilor oneşti care vor să dezvolte ţara. Am susţinut un regim fiscal redus pentru microîntreprinderi şi vom lupta ca pragul de impozitare al acestora să nu fie scăzut. Motivele sunt simple şi sunt benefice pentru economia României. Susţinem astfel dezvoltarea capitalului românesc şi a clasei de mijloc. Microîntreprinderile au creat peste 1,2 milioane de locuri de muncă în România”, a transmis Nicolae Ciucă într-un mesaj video postat pe Facebook.
Potrivit liderului PNL, taxarea redusă i-a determinat pe mulţi antreprenori români să se întoarcă în România şi să investească aici.
„Printr-o fiscalitate mai redusă am ajutat mediul de afaceri să depăşească toate crizele din ultimii ani, dar am scăzut şi evaziunea fiscală. Microîntreprinderile sunt cele care dezvoltă comunităţile din întreaga ţară şi fac România să fie mai rezilientă. Partidul Naţional Liberal va continua să apere şi să sprijine antreprenoriatul român, indiferent de vremurile pe care le traversăm”, a adăugat Ciucă.
Totodată, Nicolae Ciucă a scris pe Facebook că „definirea unei microîntreprinderi prin pragul de 500.000 euro al cifrei de afaceri anuale este esenţială pentru a permite unei companii să crească”.
„Dacă aprobarea celei de-a treia cereri de plată din PNRR depinde de modificarea acestui prag, înseamnă că se impun noi discuţii tehnice cu Comisia Europeană. Sufocarea afacerilor mici printr-un regim de taxare care le limitează capacitatea de dezvoltare încalcă dreptul liberei iniţiative în economie. Tocmai de aceea, parlamentarii liberali au introdus în legea bugetului de stat pe 2024 un amendament care blochează creşterea taxelor în acest an”, mai precizează preşedintele PNL.
El a adăugat că PNL va susţine microîntreprinderile şi pe viitor, pentru că respinge „penalizarea fiscală a unei companii pe criteriul cifrei de afaceri”.
Ciucă a prezentat 10 motive pentru care liberalii susţin microîntreprinderile:
„1. Impozitarea scăzută a microîntreprinderilor a stimulat apetitul pentru afaceri al românilor. Acest regim fiscal a crescut numărul total de firme. Cifra de afaceri a celor aproape 500.000 de microîntreprinderi a fost la finalul anului fiscal 2022 de peste 270 de miliarde lei.
2. Mulţi români din diaspora s-au întors acasă pentru că România a devenit foarte competitivă fiscal.
3. Fiscalitatea relaxată a permis ca micii antreprenori să se dezvolte în vremurile grele.
4. Impozitarea de 1% a crescut capitalul românesc, care a intrat în zone de piaţă unde nu exista o ofertă competitivă. Acum, mulţi români simt că munca lor este plătită pe merit.
5. Microîntreprinderile au acces mai greu la finanţare, dar regimul fiscal permisiv le lasă banii prin care pot creşte organic, fără împrumuturi.
6. Evaziunea a scăzut masiv în rândul microîntreprinderilor. Plata unui impozit mic este de preferat unor probleme judiciare mari.
7. Comunităţile mici se dezvoltă după apariţia microîntreprinderilor. Antreprenoriatul din mediul rural şi oraşele mici a demonstrat că aici se poate face profit şi crea locuri de muncă.
8. Microîntreprinderile au generat 1,2 milioane de locuri de muncă, pentru că au reuşit să pătrundă în localităţi de care marile companii nu erau interesate. Ele aduc flexibilitate pe piaţa muncii, redefinind relaţiile dintre angajat şi angajator într-un cadru fiscal mai avantajos.
9. Birocraţia contabilă a scăzut simţitor, ca urmare a regimului fiscal permisiv, care a simplificat relaţia microîntreprinderilor cu ANAF.
10. Rezilienţa economică a României a crescut, prin flexibilitatea şi adaptabilitatea specifice microîntreprinderilor în faţa provocărilor pieţei”. AGERPRES