Lituania: Atacul asupra lui Leonid Volkov a fost bine planificat

Atacul care l-a vizat marţi la Vilnius pe Leonid Volkov, fosta mână dreaptă a defunctului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, decedat în condiţii suspecte în închisoare, a fost profesionist şi bine planificat, a declarat joi şeful centrului de criză guvernamental lituanian, transmite Reuters, citând media locale.

”Cu cât investigăm mai mult, cu atât mai clar devine faptul că operaţiunea a fost profesionistă, bine planificată”, a afirmat Vilmantas Vitkauskas, potrivit agenţiei de presă BNS.

Kremlinul a refuzat joi să facă vreun comentariu în legătură cu acest incident.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a afirmat miercuri că atacul fusese în mod clar planificat şi că nimeni nu se teme de preşedintele rus Vladimir Putin în Lituania. Răspunzând unei întrebări referitoare la această remarcă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin nu trebuie să fie temut, ci respectat şi ascultat.

În urma atacului cu un ciocan în faţa domiciliului său, Leonid Volkov (43 de ani) a fost spitalizat pentru scurt timp pentru îngrijiri. Soţia lui Volkov, Anna Biriukova, a difuzat pe reţelele de socializare fotografii care arată rănile suferite de soţul său, între care un ochi vânăt, o pată roşie pe frunte şi sânge la un picior.

O sursă guvernamentală de la Vilnius a declarat pentru AFP că Volkov a fost externat miercuri dimineaţa, după ce medicii au constatat că a suferit „contuzii pe diferite părţi ale corpului şi are un os fracturat la o mână”. „Răni mai grave au fost evitate”, a precizat această sursă.

Acest atac survine la aproape o lună de la moartea lui Aleksei Navalnîi (47 de ani), la 16 februarie, într-o colonie penitenciară situată dincolo de Cercul Polar, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Leonid Volkov, o personalitate cunoscută a opoziţiei ruse, i-a atribuit preşedintelui Vladimir Putin responsabilitatea pentru decesul lui Aleksei Navalnîi în închisoare. AGERPRES