MAI: Predoiu a prezentat la Comisia ONU acţiunile României pe următorii cinci ani privind combaterea drogurilor

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat, la segmentul ministerial al Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind stupefiantele, declaraţia României referitoare la evaluarea progreselor înregistrate în punerea în aplicare a angajamentelor internaţionale în materie de politici privind drogurile, precum şi acţiunile ce urmează să fie implementate în următorii cinci ani pentru a contracara această problemă globală.

„A fost subliniată necesitatea unei cooperări mai strânse şi integrate la nivel naţional, european şi internaţional pentru a combate toate fenomenele infracţionale asociate drogurilor”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, joi, AGERPRES.

Pe lângă reducerea ofertei, prin măsuri de combatere a fenomenului drogurilor, este nevoie de un angajament puternic în ceea ce priveşte prevenirea, a evidenţiat ministrul Predoiu.

El a adăugat că trebuie identificate cele mai bune măsuri de reducere a riscurilor, deoarece dependenţa de droguri este o boală, iar persoanele care suferă de o boală au nevoie de consiliere, sprijin şi terapie într-un mediu care să prevină stigmatizarea.

Astfel, a transmis ministrul, abordarea României în politica privind drogurile este echilibrată, orientată spre sănătate, bazată pe dovezi şi construită pe drepturile omului.

„Ministrul Predoiu a subliniat faptul că Strategia Naţională Antidrog 2022-2026, pe care MAI o coordonează, se concentrează pe consolidarea cooperării, promovarea schimburilor de informaţii şi de bune practici, la nivel naţional şi internaţional, pe identificarea de modalităţi inovatoare de a implica instituţiile guvernamentale din domeniul sănătăţii şi educaţiei, mediul academic, sectorul privat şi societatea civilă. România acordă o atenţie deosebită programelor de prevenire dedicate copiilor şi tinerilor, un important segment vulnerabil consumului de droguri”, arată sursa citată.

În declaraţia prezentată s-a evidenţiat că România a fost una dintre primele ţări care s-a alăturat Apelului global la acţiune din 2018 pentru prevenirea şi combaterea drogurilor, lansat de preşedintele Joe Biden, precum şi la Coaliţia globală pentru combaterea ameninţării drogurilor sintetice, iniţiativa SUA din 2022.

„Un rezultat-cheie al celei de-a 67-a sesiuni a fost adoptarea unei Declaraţii ministeriale ce prevede necesitatea de a accelera implementarea tuturor angajamentelor internaţionale existente în materie de politici în domeniul drogurilor, în perioada 2024-2029”, precizează MAI.

Segmentul ministerial al celei de a 67-a sesiuni a Comisiei ONU privind stupefiantele (CND) se desfăşoară la Viena, joi şi vineri.

Sesiunea are o importanţă deosebită deoarece urmăreşte evaluarea intermediară a progreselor înregistrate în implementarea măsurilor asumate prin Declaraţia ministerială adoptată în 2019, ce a stabilit principalele direcţii de acţiune ale politicii globale privind drogurile pentru următorii 10 ani.

CND este organizată sub egida Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi se reuneşte anual pentru a discuta problema drogurilor la nivel mondial, pentru a recomanda măsuri de abordare a acesteia, precum şi pentru a elabora strategii privind controlul internaţional al drogurilor.

Segmentul ministerial a reunit peste 100 de înalte oficialităţi din statele membre ONU şi lideri ai organizaţiilor internaţionale, precum secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. AGERPRES