Curs specializat dedicat diriginților de clasa a VIII-a

Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu a găzduit un curs specializat dedicat diriginților de clasa a VIII-a, care a abordat tematica învățământului profesional dual și rolului crucial al profesorilor îndrumători în orientarea profesională a elevilor.
Cursul gratuit a fost organizat de Asociația Hands across Romania în cadrul proiectului „Meseria – viziunea viitorului meu”, cu sprijinul Fundației Unicredit, al cărui scop este promovarea învățământului profesional și tehnic dual.
Sistemul de învățământ dual a început să fie implementat în Municipiul Iași în anul școlar 2018 – 2019. În anul respectiv, în acest sistem de educație s-au înscris 49 de elevi. În acest moment, în unitățile școlare din Municipiul Iași sunt școlarizați în sistem dual 284 de elevi, din care 109 elevi în clasa a IX-a, 100 în clasa a X-a și 75 în clasa a XI-a.
Pentru anul școlar 2024 – 2025 au fost semnat contractele de parteneriat pentru crearea a 194 de locuri în sistemul de învățământ dual, în cadrul a 6 unități școlare.
În esență, învățământul profesional și tehnic dual asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat încheiat între agenți economici, unități de învățământ, elevi și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află instituția școlară, așa cum este Primăria Municipiului Iași. Astfel, pe lângă pregătirea teoretică și componenta de pregătire practică din modulele de specialitate asigurate de către școală, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice, precum și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.
„Încă de la începutul implementării acestui sistem de învățământ, municipalitatea ieșeană a acordat tot sprijinul necesar creării condițiilor adecvate de studiu și practică în cadrul unităților școlare implicate.
Mulțumiri speciale se cuvin agenților economici parteneri de practică și sperăm ca în viitor tot mai multe companii să investească în calificarea forței de muncă de care au nevoie!”, a spus primarul Mihai Chirica.