Expoziția de pictură „Multivers II’ a artistei Florina Breazu

Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași are deosebita bucurie de a va invita la deschiderea expoziției de pictură intitulată „Multivers II’ a artistei Florina Breazu la data de 20 martie, ora 17.00, galeria  de artă „Octav  Băncilă” și  galeria de artă „N. Tonitza”.

Prezintă: Maria Bilașevschi, critic de artă

Perioada expozițională 20 – 30 martie 2024

Galeriile de artă „Octav  Băncilă” și „N. Tonitza”- U.A.P.R. Filiala Iași,

Str. Lăpușneanu nr. 7-9 Iași

Program de vizitare: L-V, 10:00-18:00

„Totalitatea lucrărilor expuse definesc un limbaj care își modifică caligrafia vizuală și sensul prin unicitatea sau repetarea elementelor și tehnicilor, modelând un discurs vizual personal. Pe lângă studiu, observație, conștientizare, intuiție, experiment, alegere, cercetarea artistică explorează posibilitățile aleatorii, autentice, expresive din spatele procesului artistic. Activitatea mea este influențată de complexitatea proceselor mentale în raport cu structurile pe care le înțeleg intuitiv. Pictura acționează ca o corelație între epistemologie și fenomenologie și nu este închistată într-un dans mecanic, automat. Forma, culoarea, textura, lumina și spațiul reprezintă lumile explorărilor mele. Îmi propun ca pictura să interacționeze cu privitorul și să-i provoace un moment de revelare a unui adevăr absolut și a unei plăceri estetice pure.” – Florina Breazu

Florina Breazu are imaginația, creativitatea și simțirea de a ieși din ea și a putea escava în aceste pânze, construindu-ne un univers care poate fi atât cel interior și cel pe care îl vedem prin invizibilul tușelor, prin fiecare strat pe care îl jupuiește uneori până la esență, pentru a intra in ceea ce înseamnă de fapt lumina din pictură.

O expoziție cu multiple valențe pentru cei care au răbdare să citească și să se oprească lângă multiplele texte care însoțesc picturile. În anumite lucrări pare că recompune  harta unui peisaj mental, delimitând însuşirile conştiinţei interiorizate, cu autonomie și vigoare.” – Maria Bilașevschi

S-a născut în 1973 în orașul Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Şciusev”, Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chișinău și Facultatea de Arte Decorative a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Științe a Moldovei, iar din 2014 a fost doctorandă la Universitatea Națională de Arte din București.

În 2022 a fost aleasă în funcția de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 2008 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”. A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din Arabia Saudită, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Germania, R. Moldova, România, Rusia, SUA ș. a.