MMSS: Protocol pentru accesul mai facil al persoanelor cu dizabilităţi pe stadioane şi arene sportive

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), instituţie din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), şi Agenţia Naţională pentru Sport (ANS), instituţie aflată în subordinea Guvernului, au încheiat un protocol ce presupune colaborarea pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la programele şi evenimentele sportive inclusiv prin monitorizarea îndeplinirii cerinţelor de accesibilizare a facilităţilor sportive, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a MMSS.

În baza acestui acord, urmează să fie dezvoltate programe sportive pentru persoanele cu dizabilităţi, dar acesta se va axa şi pe crearea cadrului legal în vederea formării antrenorilor şi instructorilor sportivi pentru persoanele cu dizabilităţi.

O altă componentă a protocolului prevede încurajarea şi sprijinirea sportivilor cu dizabilităţi să participe la competiţii naţionale şi internaţionale.

„Bucuria vine, de cele mai multe ori, din lucrurile simple. Ceea ce pentru mulţi dintre noi reprezintă ceva normal, firesc, pentru persoanele cu dizabilităţi poate fi complicat din cauza barierelor de mobilitate, dar şi a discriminării. Este important să îi sprijinim pe cei aflaţi în dificultate să participe activ la viaţa socială, să se bucure de competiţii sportive şi să se bucure de aprecierea pe care o merită pentru performanţele pe care le obţin. Aceşti oameni sunt adevărate modele de curaj, perseverenţă şi dorinţă de a reuşi. Doamna Elisabeta Lipă nu este doar o mare campioană care a dus tricolorul nostru pe cele mai înalte podiumuri, ci şi o susţinătoare activă a disciplinelor sportive destinate persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale. AGERPRES