Moldovenii din SUA și Canada vor putea vota prin corespondență

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada, informează MOLDPRES.

Documentul a fost inițiat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. La elaborarea acestuia au participat membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) și ai Ministerului Afacerilor Externe, experți în domeniu și reprezentanți ai instituției prezidențiale, care au fost delegați într-un grup de lucru și au analizat oportunitatea pilotării respectivului mecanism.

Proiectul reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate vor fi stabilite printr-un regulament aprobat de CEC.

Astfel, se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în SUA și Canada. Cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a CEC privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi ce vizează procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

La alegerile prezidențiale din 2021 au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Proiectul de lege urmează a fi examinat și votat de Parlament și în lectura a doua.