Consiliul Local al Municipiului Iași se reunește miercuri, 27 martie 2024, într-o nouă ședință ordinară

Consiliul Local al Municipiului Iași se reunește miercuri, 27 martie 2024, de la ora 10.00, într-o nouă ședință ordinară, pe a cărei ordine de zi sunt 40 de proiecte de hotărâre.
Ședința Consiliului Local va avea un caracter solemn întrucât la data de 27 martie aniversăm Unirea Basarabiei cu „mama sa, România”, votată în 1918 de către Sfatul Țării de la Chișinău, act istoric fundamental în perspectiva realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. În context, consilierii locali sunt chemați să voteze un acord de înfrățire între Municipiul Iași și Raionul Călărași din Republica Moldova. Orașul nostru este deja înfrățit cu municipiul Chișinău și orașele Ungheni, Hîncești, Cahul și Bălți.
În cadrul ședinței primarul Mihai Chirica îi va înmâna titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași prof. univ. dr. Nicolae Băciuţ, acordat de Consiliul Local în ședința din 28 februarie. Prof. univ. dr. Nicolae Băciuț este recunoscut pentru efortul imens desfăşurat, de-a lungul a aproape jumătate de secol, pentru cunoaşterea şi promovarea în spaţiul identitar românesc, european şi universal a valorilor şi tradiţiilor naţionale româneşti.
Totodată, aleșii locali vor analiza și vota proiectele de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru rectorii a patru universități de stat ieșene: prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță – Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și acad. prof. univ. dr. Gerard Jităreanu – Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.
Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași ar putea fi acordat, în urma deciziei consilierilor locali, și prof. univ. dr. Ioan Opriș, reputat istoric și muzeograf.
În ceea ce privește proiectele cu caracter strict administrativ, cele mai importante vizează aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale celor mai importante companii municipale: SC Salubris SA, SC Citadin SA, SC Compania de Transport Public SA, SC EcoPiața SA, SC Termo-Service SA și SC Servicii Publice SA. Majoritatea companiilor municipale au bugete previzionate în creștere față de anii trecuți, atât în ceea ce privește cheltuielile de funcționare, cât și investițiile propuse. Pe de altă parte, în virtutea celor mai recente prevederi legislative în vigoare (Legea nr. 187 / 2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 109 / 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice), bugetele consiliilor de administrație ale companiilor municipale, adică sumele indemnizațiilor membrilor acestor consilii, sunt cu 20 – 30% mai mici decât cele de anul trecut!
Alte proiecte importante aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de miercuri, 27 martie 2024, se referă la rectificarea bugetului local, intenția municipalității de a contracta un împrumut pentru susținerea unor investiții foarte importante (noul Stadion Municipal și modernizarea bulevardului Poitiers și a șoselei Bucium), regulamentul de finanțare nerambursabilă a proiectelor societății civile, mai multe planuri urbanistice zonale etc.
Proiectele de hotărâre de Consiliu Local pot fi consultate aici: https://drive.google.com/…/1cx1ZnO0IQxD8e49tlWDwGbEhu4J….
Ca de obicei, ședința Consiliului Local va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Primăriei (www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi/) și pe canalul oficial YouTube (www.youtube.com/c/PrimariaMunicipiuluiIasi).