Vineri, 29 martie 2024, ora 17, la Galeria de Artă „Absida” (str. Gr. Ureche 7), va avea loc lansarea numărului de primăvară al Revistei Poezia. Tema acestui număr este Poezie și pâine. La invitația președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, Maria Bilașevschi, și a președintelui Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, Cassian Maria Spiridon, artiștii plastici au răspuns provocării de a crea tablouri cu această temă, astfel că un număr de 50 de artiști din Iași, Bacău, Botoșani, Cluj, București, Constanța, Galați, Timișoara, Oradea, Brăila și Brașov își vor expune creațiile la Galeria de Artă ABSIDA.
„Parteneriatul dintre filialele ieșene, ce promovează împreună arta și literatura, ne referim aici la Uniunea Artiștilor Plastici din România și la Uniunea Scriitorilor din România, are un dublu beneficiu. Livrează, să spunem așa, cultura – artele plastice și literatura – înspre publicul larg. Apoi, creează, din punctul meu de vedere, interacțiuni absolut necesare între scriitori, pictori, graficieni și sculptori”, precizează Ciprian Romaniuc, curatorul expoziției. În cadrul evenimentului, participanții se vor bucura de un scurt moment muzical (vioară și pian), susținut în duet de Marius Holeru și Cătălin Nistor. Expoziția de artă poate fi vizitată până pe data de 20 aprilie 2024, de luni până vineri, între orele 9 și14.
Revista Poezia apare din anul 1995 și a ajuns la numărul 107. Publicatia se subintituleazã revistã de culturã poeticã si apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România. POEZIA îsi propune publicarea poeziei românesti contemporane, a poeziei universale în hainã româneascã, eseuri pe teme de creatie si de culturã poeticã, o sectiune ce dezbate o anumitã temã propusã pentru fiecare numãr; în cuprinsul ei sunt prezente cronici la cãrtile de poezie apãrute, interviuri cu mari poeti si scriitori români si strãini.Revista apare trimestrial, la începutul fiecãrui anotimp. „De ce Poezia? Simplu. E nevoie de un spaţiu în care doar poezia să existe, în care poezia să nu mai fie o cenuşăreasă bună doar la ocazii festive şi diverse pomeniri sau sărbători poeticeşti, altfel, riscăm să anchilozăm ce are mai viu, mai răzvrătit şi permanent înaintemergător sufletul unei naţiuni: Poezia. Singura trează şi trezitoare, singura ce va da în veac socoteală de vremurile tulburi, nevoiaşe şi debusolate, încleştate în cele materiale şi pieritoare ale lumii de azi şi… dintotdeauna, va fi înduhovnicita poezie, scrisă hic et nunc, în valea plîngerii şi veselirii, între cele ale oamenilor îndurătoare”, precizează Cassian Maria Spiridon, directorul revistei.
Din sumarul numărului Primăvară 2024 care va fi lansat vineri, 29 martie 2024, amintim: Marius Chelaru în dialog cu părintele și scriitorul Eugen Barz; poeme de Vasile Burlui, Lina Codreanu, Nicolae Panaite s.a; Poezii de ieri pentru azi: Matei Milu; Arte poetice la români: Mihai Eminescu – „Convorbiri Literare”-1878; Biblioteca Haiku; Poezie ale unor autori străini traduse de Olimpia Iacob, Ana Vrăjitoru s.a; Maria Trandafir. Pîinea, viața și poezia; Eseu – Walter Benjamin: Sarcina traducătorului; Cronici și recenzii, Însemnări; Paginile aforismuluii; Prima verba.
PARTICIPANȚI LA EXPOZIȚIA POEZIE ȘI PÂINE
- Alexandru Băiceanu / Poezie pentru strămoși
- Alexandru Podea Sandu / Ioan 6:35
- Amy Vasilescu / Holde
- Ana Maria Hanganu / Golden Pizza
- Anca Pasa Deaconu / Interior II
- Angelica Mirela Pagu / Pane nostrum
- Bianca Maria Marian / Păsări de Paște
- Carmen Voisei / Binecuvântată
- Ciprian Romaniuc / Bread tale
- Codruț Duduman / Pâine-Simbol
- Cornel Flocos / Împărtășire
- Cristina Cogut / Pâinea noastră
- Dănuț Aconstantinesei / Compoziție cu… maia
- Denisa Pușcașu / Frământare
- Dorin Macovei / Pâinea vieții
- Dumitru Drăgan Ionescu / …Rugăciune… Tatăl Nostru… Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi…
- Elena Cîmpian / Poezia lanurilor de grâu
- Florin Popescu / Pâinea cu chip cioplit
- Florin Prodan / Și pâinea e o fericire
- Georgeta Gheorghiu / Germinație
- Georgiana Macovei / Pentru suflet
- Ioan Burlacu / Matități
- Iulian Copăcel / Rugăciune
- Lavinia Antonia Coșovliu / Plămada mâinii și marea
- Lavinia Dima / Pâine și Poezie
- Lily Popa / Pâine și Poezie
- Liviu Suhar / Trei pâini
- Liviu Șoptelea / Pâinea noastră cea de toate zilele
- Marcel Pușcasu / Copilărie
- Maria-Emiliana Ciobanu / Mic dejun
- Maria Mănucă / Pâinea cuvântului
- Mariana Saraiman / Hrana sufletului
- Marciana Rotari / Good morning
- Mădălina Toma / Grâul vieții
- Mihaela Craiu / Plinătate
- Mihai Albu / Prospețime
- Miruna Hașegan / Ofranda
- Oana Drăgoi / Pâine neagră
- Ofelia Huțul / Mama Geea și pâinea sfântă
- Otilia Chiriac / Culegătorii de spice
- Paul Blînda / Cântec și poezie la sărbătoarea recoltei
- Paula Grigoriu / Și azi și mâine …pâine
- Paula Neagu / Timpul grâului copt
- Radu Cristian Lascăr / Moara lui Culbece
- Radu Raileanu / Pâine
- Rodica Postolache / Amintire
- Rodica Strugaru / Congruențe aleatorii
- Romeo Ionescu / Germinație
- Simona Toma / Bucata de turtă
- Vasile Tudor / Pâinea nemuririi