FeaturedFluxNational

Cu ocazia evenimentului Ora Pământului 2024, peste 1,4 milioane de ore au fost oferite Planetei

Peste 1,4 milioane de ore au fost oferite Planetei de oamenii din întreaga lume, cu ocazia evenimentului Ora Pământului 2024, potrivit WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

În România, mai mult de 50.000 de oameni au dedicat o oră pentru Planetă, în condiţiile în care 107 oraşe şi organizaţii neguvernamentale s-au alăturat mişcării şi au ales să organizeze activităţi culturale, artistice şi educative de Ora Pământului.

„Pe 23 martie, milioane de oameni din întreaga lume s-au unit pentru cel de-al 18-lea an al evenimentului ‘Ora Pământului’, cea mai mare mişcare voluntară pentru mediu din lume. Susţinători din peste 180 de ţări şi teritorii au contribuit în mod colectiv la Banca Orelor pentru Natură, adunând peste 1,4 milioane de ore, ceea ce face ca Ora Pământului din acest an să fie Cea Mai Mare Oră Pentru Pământ de până acum. (…) Ora Pământului din acest an a proiectat o rază de optimism, speranţă şi inspiraţie într-o lume din ce în ce mai divizată, mobilizând milioane de oameni din întreaga lume, aducând împreună susţinători vechi şi noi. Oamenii au fost invitaţi să se unească şi să găsească cele mai plăcute modalităţi de a ‘oferi o oră pentru Pământ’ prin intermediul unei platforme online interactive, Banca Orelor pentru Natură, care îşi propune să facă protecţia mediului accesibilă, distractivă şi cu semnificaţie personală”, se arată într-un comunicat al ONG-ului de mediu.

Din cele 1,4 milioane de ore, oamenii din întreaga lume au dedicat peste 208.000 de ore reconectării cu natura prin dragostea lor pentru fitness, activităţi în aer liber şi artă; peste 248.000 de ore pentru refacerea mediului înconjurător prin pasiunea pentru hrană şi sustenabilitate; peste 703.000 de ore pentru a afla mai multe despre planeta noastră prin intermediul educaţiei şi divertismentului, peste 261.000 de ore pentru a-i inspira pe alţii şi aproape 45.000 de ore pentru alte modalităţi creative de a avea grijă de planeta noastră.

De asemenea, o serie de obiective de interes mondial au participat la momentul emblematic al Orei Pământului, printre care: Opera din Sydney, Turnul Tokyo, Ordos City din China, Turnul Namsan din Seul, Moscheea Shah Faisal, India Gate, London Eye, Colosseumul, Bazilica Vaticanului, Poarta Brandenburg, Turnul Eiffel, Empire State Building, Cascada Niagara, sediul ONU şi multe altele.

„Nevoia este urgentă. Clima noastră se prăbuşeşte. Anul trecut a fost cel mai cald din toate timpurile. Ora Pământului este o manifestare globală de solidaritate pentru a alege o cale diferită. Demonstrează puterea pe care o are fiecare dintre noi în lupta pentru viitorul nostru”, a declarat secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antanio Guterres.

În România, Ora Pământului 2024 a adus împreună peste 50.000 de oameni care au dedicat o oră pentru Planetă. 107 oraşe şi organizaţii neguvernamentale s-au alăturat mişcării şi au ales să organizeze activităţi culturale, artistice şi educative. Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, numeroase ministere şi instituţii publice au întrerupt iluminatul interior şi exterior în semn de susţinere a acţiunilor colective menite să promoveze protejarea planetei.

Cei 59 de voluntari care au ajutat primăvara să îşi reintre în drepturi prin activitatea desfăşurată la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din Bucureşti au oferit în total 2.000 de ore pentru planetă, în timp ce 4.950 de elevi şi profesori din 202 grădiniţe, şcoli şi licee s-au angajat să se reconecteze cu natura, prin organizarea activităţii „Picnic prietenos cu natura”.

Succesul acestui eveniment s-a resimţit şi în mediul online, unde Ora Pământului a fost în topul căutărilor în 37 de judeţe din România în perioada 18-25 martie 2024, conform Google Trends, iar hashtag-ul #OraPamantului2024 a fost folosit în peste 800 de menţiuni.

În Banca Orelor pentru Natură, participanţii din România au înregistrat un total de 2.367 de ore, 33 de ore fiind dedicate activităţilor de reconectare cu natura, 2.123 de ore restaurării naturii, 175 de ore au fost folosite pentru a studia şi învăţa lucruri noi despre Pământ, iar 36 de ore pentru a-i inspira pe semeni şi a identifica noi modalităţi de a crea un impact pozitiv asupra planetei.

„Suntem recunoscători şi încântaţi de impactul milioanelor de oameni care se unesc pentru a susţine bunăstarea Planetei şi, implicit, a locuitorilor ei. Protejarea planetei noastre este o responsabilitate comună şi necesită acţiune colectivă. Ne dorim ca Ora Pământului să atragă mai mulţi susţinători în fiecare an, mai ales din rândul celor care nu s-au implicat până acum”, a menţionat Simona Manea, manager comunicare al WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

Anul viitor, Ora Pământului va avea loc sâmbătă, 22 martie 2025, la ora locală 20:30.

Evenimentul a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când două milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei. Din 2008, Ora Pământului a devenit o mişcare globală, incluzând sute de milioane de oameni din mai mult de 190 de state ale lumii.

Parte a WWF Internaţional, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) este una dintre cele mai importante organizaţii de mediu. Din 2006, WWF-România îşi propune să oprească degradarea naturii şi să protejeze biodiversitatea printr-o serie de iniţiative care vizează protejarea şi exploatarea sustenabilă a resurselor naturale, reconstrucţia ecologică a habitatelor degradate, protecţia speciilor sălbatice şi susţinerea tranziţiei către soluţii care să reducă amprenta ecologică a consumului. Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, Sud-vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării.

WWF Internaţional este cea mai mare organizaţie de protecţie a mediului din lume şi este prezentă de peste 60 de ani, în peste 100 de ţări, pe şase continente. AGERPRES

Related Articles

Back to top button