Rafila: Guvernul a aprobat Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti

Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti, prin care se vor aloca, în perioada 2024 – 2030, fonduri de peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale orăşeneşti, municipale, de urgenţă şi pentru dotarea şi modernizarea altor unităţi sanitare.

„Pe scurt, e vorba despre ordonanţa de urgenţă mult aşteptată care face posibilă operaţionalizarea unui împrumut de 2,6 miliarde de euro, adică 13 miliarde de lei pentru construcţia de unităţi spitaliceşti fie în centre judeţene – spitale judeţene de urgenţă, spitale monospecialitate, institute sau la nivelul municipiilor sau oraşelor. Sumele maxime pentru care se poate face aplicaţia sunt diferite: (…) 2 miliarde pentru spitalele din principalele centre din ţară – asta nu înseamnă că o să fie toate sau o să fie neapărat de 2 miliarde lei, aceasta este suma maximă – 350 milioane lei pentru spitalele municipale şi pentru spitalele orăşeneşti 250 de milioane de lei”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern.

 

El a spus că sunt proiecte în derulare pe mai multe axe, cea mai cunoscută fiind legată de PNRR, prin care au fost aprobate 27 de proiecte de investiţii, iar, în plus, cele trei spitale regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova, centrele pentru mari arşi la Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.

„E normal ca şi alte unităţi administrativ-teritoriale care au unităţi medicale spitaliceşti pe teritoriul lor să aibă şansă în dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti. Gândiţi-vă că în PNRR, aşa cum l-am găsit noi, 22 de judeţe din ţară erau expuse şi nu figurau pe lista unor investiţii care ar fi putut să fie eligibile. Aşa că se va crea un echilibru la nivel naţional şi se va asigura accesul oamenilor la servicii de sănătate până spre sfârşitul acestui deceniu, încât atât în oraşele municipiu sau de reşedinţă de judeţ, în municipii, în oraşe, asistenţa medicală să fie modernizată, iar ceea ce urmează să facem noi în perioada următoare – pentru că acest fond este gestionat de MIPE, dar Ministerul sănătăţii este partenerul instituţional – (…) vom iniţia o hotărâre de Guvern în mod evident care să stipuleze criteriile de eligibilitate, pentru că, în mod natural, aplicaţiile vor fi mai multe decât posibilităţile de finanţare”, a explicat Rafila.

El a spus că vor fi înlăturate inechităţile care au existat în urma modului în care a fost gândit PNRR în ceea ce priveşte unităţile spitaliceşti.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a spus că aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti vine după alte măsuri luate de Executiv referitoare la lansarea caravanelor medicale pentru zone defavorizate, semnarea contractelor pentru spitalele regionale de Urgenţă din Craiova, Iaşi, Cluj şi extinderea Institutului Clinic Fundeni.

„Acest program naţional cade sub sfera execuţiei Ministerului Lucrărilor Publice şi Dezvoltării şi sub sfera Ministerului Fondurilor Europene”, a mai spus Constantin. AGERPRES