Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns și la Iași

Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns și la #Iași, în cadrul unei serii de nouă dezbateri la nivel regional și local prin care Coaliţia Votez pentru Sănătate (o inițiativă a societății civile, susținută de 30 de organizații, din care 16 sunt asociații de pacienți și ONG-uri) și-a propus să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru oameni și autorități, care sunt provocările la nivel local și care sunt acțiunile prioritare.
„Am citit recent o știre negativă despre sistemul național de sănătate al Regatului Unit. Doar aproximativ un sfert dintre britanici mai au încredere în el. Este cea mai scăzută cotă de încredere dintotdeauna! Paradoxal, astăzi în UK se cheltuiesc sume enorme pentru Sănătate, aproape 9% din PIB, procent mai mult decât triplu față de cel de la înființarea sistemului, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Există mai multe explicații pentru vizibila derută din sistemul de sănătate, unde actul medical este gratuit, dar cel mai des apare cea referitoare la numărul tot mai mare de britanici în vârstă, care reprezintă o presiune uriașă asupra acestui sistem. Aceasta pentru că speranța de viață a crescut, dar bolile și problemele de sănătate nu au dispărut! Dimpotrivă!
Se pare că nu doar banii – căci sistemul sanitar britanic este departe de a fi subfinanțat! -, ci mai ales tipul de societate de astăzi este responsabil pentru criza din Sănătate.
De altfel, aceeași problemă apare peste tot, inclusiv la noi. Astăzi, românii au o medie de viață de circa 73 de ani (printre cele mai mici din Europa, unde media este de 81 de ani!). Fiindcă vorbim de o medie, rezultă că există tot mai mulți români care ajung la 80, la 90 chiar la 100 de ani! Iar „decrețeii”, cea mai numeroasă generație din istoria României, se apropie rapid de vârsta de pensionare!
Este pregătit sistemul românesc de sănătate pentru așa ceva? Mai degrabă nu, de vreme ce mulți medici părăsesc țara, iar cei care rămân refuză să profeseze la țară!
Pentru unii, speranța pare a veni de la inteligența artificială! Dar vor putea medicii roboți să înlocuiască medicii oameni, de vreme ce nu au empatie?
Părerea mea este că în timp ce vorbim de obligatoria reformă din sănătate suntem obligați să ne gândim foarte bine și la o reformă a societății. Lumea se schimbă, relațiile dintre oamenii se schimbă, deci trebuie să ne schimbăm și noi!
Bunăstarea unui popor începe cu sănătatea!”, a transmis primarul Mihai Chirica.