100 de tablouri, semnate de pictori români, din colecţiile Soleil de l’Est – de vineri, la ICR Stockholm

Expoziţia „Marea retrospectivă a picturii româneşti contemporane din colecţiile Soleil de l’Est”, care include 100 de tablouri semnate de artişti contemporani, se va deschide vineri în galeria ICR Stockholm.

Evenimentul, curatoriat de Michel Gavaza, va include o prezentare de tablouri de pictură contemporană, o conferinţă despre arta românească recentă şi proiecţii cu reportaje realizate în timpul rezidenţelor artiştilor români în Franţa, a informat, luni, ICR Stockholm.

Expoziţia reuneşte lucrări semnate de 30 de pictori cunoscuţi din România, printre care Petre Achiţenie, Gheorghe I. Anghel, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu, Ştefan Pelmuş, Ion Sălişteanu, sau din Suedia – Ligia Podorean-Ekstrom şi Constanţiu Mara.

„Relevanţa acestui eveniment este dată de faptul că lucrările ce vor fi expuse în Suedia au fost create în Franţa de 30 de pictori români, sub influenţa impresiilor şi a emoţiilor pe care le-au trăit cu ocazia participării la rezidenţele de artişti conduse de Soleil de l’Est, prin cunoaşterea aprofundată a patrimoniului francez de pe Valea Loarei, cu celebrele castele, şi din Midi, la Collioure, leagăn şi capitală mondială a fauvismului”, a declarat curatorul Michel Gavaza, citat de ICR.

Expoziţia va fi deschisă până pe 20 mai şi face parte şi din programul cultural propus de ICR Stockholm în cadrul Nopţii Culturale a oraşului Stockholm în data de 20 aprilie. AGERPRES