Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de terorism după atentatul de la Moscova şi cererea acesteia de predare a şefului SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins luni drept „cinice” acuzaţiile de terorism formulate de Ministerului rus de Externe şi cererea de a fi predaţi Rusiei şeful acestui serviciu ucrainean şi alte persoane suspectate de Moscova a fi implicate în atacul asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane, în timp ce Serviciul de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei a legat luni acest atentat de atacurile ucrainene efectuate în ultimele luni la frontieră, relatează agenţia EFE.

„Încercând să amintească normele de drept internaţional, respectiv convenţia asupra combaterii terorismului, Ministerul de Externe rus uită că (preşedintele rus Vladimir) Putin este cel care se află oficial pe lista internaţională a persoanelor căutate” de Tribunalul Penal de la Haga, afirmă SBU.

„Declaraţiile despre terorism sunt în mod special cinice când vin tocmai dinspre ţara teroristă având în spate aniversarea eliberării (oraşului) Bucea” în regiunea Kiev şi „atrocităţile pe care ruşii le-au comis acolo”, adaugă serviciul ucrainean, după ce MAE rus a anunţat că a transmis către autorităţile ucrainene, „în baza convenţiei asupra atentatelor teroriste comise cu bombe şi a convenţiei asupra finanţării terorismului, cererea de arestare şi predare imediată a tuturor persoanelor implicate în atentate”.

În acest timp, Serviciul de Informaţii Externe rus (SVR) a sugerat că atentatul din 22 martie ar face parte din seria de atacuri lansate de Ucraina asupra teritoriului rus, inclusiv bombardamentele de artilerie asupra regiunilor ruse Belgorod şi Kursk învecinate cu teritoriul ucrainean.

„Regimul de la Kiev duce de mult timp un război terorist în toată regula împotriva ţării noastre, despre care vorbesc deschis reprezentanţii săi”, afirmă SVR într-un comunicat emis luni, în care sunt menţionaţi şeful serviciului militar de informaţii ucrainean, Kirilo Budánov, şi directorul SBU, Vasili Maliuk, a cărui predare a fost cerută de către MAE rus.

„Este evident că Statele Unite, prin albirea regimului de la Kiev şi ajutorul pe care i-l oferă, se expun riscului de a fi suspectate de implicare în terorismul internaţional”, mai afirmă SVR, în timp ce Moscova atrage atenţia că în atacurile asupra teritoriului rus armata ucraineană foloseşte „activ” informaţii din sateliţi furnizate de serviciile secrete americane.

Serviciul de Informaţii Externe rus denunţă de asemenea o campanie occidentală de dezinformare al cărei obiectiv este să asigure că Rusia se află „în vizorul” grupării Stat Islamic (ISIS) din cauza războiului din Cecenia, susţinerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi contactelor cu talibanii (care sunt adversari ai ISIS).

„Administraţia (preşedintelui SUA) Joe Biden şi-a intensificat eforturile de a crea o imagine distorsionată asupra atacului terorist comis pe 22 martie în Rusia” şi încearcă să promoveze în jurul aliaţilor lor ipoteza participării Statului Islamic din Provincia Khorasan (ISPK) în atentatul de la Moscova, cu obiectivul de a elimina „orice suspiciune” asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi anturajului acestuia, mai estimează SVR.

La rândul său, Comitetul rus de anchetă a anunţat luni că va investiga posibila implicare a Ucrainei, Statelor Unite şi a altor ţări occidentale în organizarea, finanţarea şi comiterea de atentate teroriste contra Rusiei.

Rusia a admis că atentatul din 22 martie, revendicat de ISIS, a fost într-adevăr comis de islamişti, dar nu este clară motivaţia acestui atac. Moscova susţine că există o implicare ucraineană şi că deţine dovezi privind finanţarea teroriştilor de către Kiev, acuzaţie dezminţită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei patru terorişti, toţi cetăţeni tadjici, s-au îndreptat către Ucraina după atac, dar au fost arestaţi în regiunea rusă Briansk. Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ei aveau pregătită de partea ucraineană o „fereastră” pentru a trece graniţa.

„Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări”, a declarat lunea trecută preşedintele rus. „Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul”, a adăugat el.AGERPRES