Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria Republicii Moldova şi atât timp cât barbaria continuă în Ucraina, nu există premise de îmbunătăţire a acestor relaţii, a declarat ministrul de externe moldovean, Mihai Popşoi, care este şi vicepremier, într-o emisiune la postul public de televiziune TRM, informează marţi portalul IPN.
Rusia reprezintă cel mai mare pericol la adresa securităţii naţionale, fapt stipulat şi în strategia de securitate a Republicii Moldova, a afirmat Mihai Popşoi.
Relaţiile proaste dintre Chişinău şi Moscova sunt determinate în primul rând de atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina, dar şi de felul în care Kremlinul sfidează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, a subliniat şeful diplomaţiei moldovene.
„Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istoria modernă a Republicii Moldova. Acest lucru reflectă realitatea cruntă prin care trece regiunea noastră, mai cu seamă vecinii şi prietenii noştri ucraineni. Atât timp cât ucrainenii trec zilnic printr-un calvar de nedescris, nu vedem premise de îmbunătăţire a relaţiei noastre cu Rusia. Atât timp cât această barbarie continuă, nu există premise în acest sens. Noi rămânem fermi în a sprijini suveranitatea şi integritatea Ucrainei”, a declarat Mihai Popşoi, invitat la emisiunea „Dimensiunea diplomatică” de la TRM.
„Avem şi demersurile Rusiei împotriva suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova, sprijinind separatismul din regiunea transnistreană, violând suveranitatea noastră prin refuzul de a-şi retrage trupele şi muniţiile şi, cel mai recent exemplu, organizând alegeri în Transnistria, în condiţiile unui mesaj clar din partea Ministerului Afacerilor Externe de a nu organiza alegeri acolo. Mai sunt şi agenţii Kremlinului în Republica Moldova, cei cu mâinile cărora se încearcă şubrezirea statului, destabilizarea ţării, subminarea procesului de integrare europeană, toate acestea sunt dovada clară a ceea ce scrie şi în strategia de securitate. Acolo scrie negru pe alb că Federaţia Rusă este principala ameninţare la securitatea naţională a Republicii Moldova”, a afirmat ministrul moldovean.
În altă ordine de idei, Republica Moldova va continua să denunţe acordurile inutile cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), menţinând în vigoare doar acordurile cu statele membre care oferă beneficii cetăţenilor moldoveni, a spus el.
„Sunt peste 200 de acorduri cu CSI. Noi am identificat peste 100 de acorduri care ar fi pasibile de denunţare din diverse motive. Principalul fiind că aceste acorduri niciodată nu au fost aplicate, nu au oferit beneficii tangibile cetăţenilor noştri. O parte din ele au fost denunţate deja de o bună parte din membrii CSI. Cele care nu aduc niciun beneficiu vor fi denunţate. Acordurile care continuă să ofere beneficii cetăţenilor, pe moment, vor rămâne în vigoare”, a explicat ministrul de externe moldovean.
În decembrie 2023, parlamentul de la Chişinău a adoptat Strategia securităţii naţionale a Republicii Moldova. Documentul prevede că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii naţionale în baza a trei indicatori: războiul purtat împotriva Ucrainei, prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi atacurile de tip hibrid la adresa republicii, notează IPN. AGERPRES