Iașul – Capitală Istorică a României, Oraș Regal, Capitală a Culturii, Capitală a Spiritualității – a devenit în ultimii ani, cum era și firesc, și un centru național și internațional de promovare a artei de mare valoare.
Muzeul Municipal „Regina Maria” pregătește, alături de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu care ne leagă deja un frumos parteneriat, un nou eveniment cultural de interes național și internațional: expoziția „Tițian. Ecce Homo”, în perioada 10 mai – 5 iunie 2024, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Municipiului Iași.
național și internațional.
„Eu văd în aceste expoziții organizate de Muzeul Municipal și Muzeul Brukenthal nu doar o invitație adresată ieșenilor iubitori de frumos, ci și un îndemn la meditație asupra rosturilor artei în această lume tot mai tulburată.
Astăzi, când Inteligența Artificială compune poezii, muzică, scenarii de film, dar și opere de artă vizuală, ne întrebăm cum mai operează aceste lucrări asupra sufletului nostru. Contează, oare, că autorul nu este un om, ci un calculator? Că nu există un suflet de artist în povestea care ne este prezentată?
Născută din magie, din joc ori din muncă, iar nu dintr-un circuit electronic, fie el oricât de complicat, arta este modul nostru de a ne apropia de Dumnezeu pentru a ne schimba în bine. În pofida timpurilor grele, eu cred că putem deveni mai buni, pentru că arta – așa cum spunea Andrei Pleșu – are scopul suprem de a restaura, împotriva păcatului care a corupt lumea, orizontul mântuirii, al salvării sufletelor!
Atenție, însă, la capcane și la instigatori…
Privind celebrul tablou al lui Tițian „Ecce Homo” („Iată Omul!”), descoperim cum oamenii cetății Ierusalimului, păcăliți de farisei, au ales, adică au salvat de la moarte, războinicul în locul Omului Divin. Pilat, judecătorul roman din Pont, a crezut astfel că s-a exonerat de orice vină, transferând responsabilitatea asupra poporului. Dar poporul fusese manipulat, preferându-l pe Barabas lui Iisus!
Iată ce pot face manipulatorii!
Sunt convins că astăzi, după aproape 2.000 de ani de la aceste evenimente tragice care ne-au marcat definitiv istoria, a venit vremea ca oamenii să salveze umanitatea în detrimentul războiului, adevărul în locul minciunii și binele în fața răului…”, a transmis primarul Mihai Chirica.