El a răspuns astfel, într-un interviu la Antena 3 CNN, întrebat cum s-a ajuns la această alianţă electorală între PSD şi PNL care „pentru mulţi s-ar putea să fie împotriva naturii”.
„Nu sunt cele mai importante alegeri neapărat pentru România. Sunt, din punctul meu de vedere, sunt cele mai importante alegeri europarlamentare, pentru Europa. E evident că marea parte a notei de plată pentru războiul din Ucraina a venit Europei: crizele economice, acest fenomen de extremism, de populism se regăseşte în primul şi în primul rând în Europa… acest val de inflaţie, criza energetică. Toate au venit după pandemie, a venit şi războiul. Categoric că războiul n-a venit întâmplător după pandemie, a fost foarte bine pregătit şi ales momentul. Noi avem o coaliţie de guvernare. Dacă am fi început…Totuşi alegerile sunt la jumătatea anului, pe 9 iunie. Mandatul ar fi până în decembrie, când sunt alegerile generale. Ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră, şi telespectatorii că nu poţi să faci alegeri în ultimele şase luni. Deci, alegeri anticipate în ultimele şase luni de finalizare a mandatului. Şi atunci am stat de vorbă cu colegii de la Partidul Naţional Liberal, colegii de coaliţie, am încercat cu toţii să depăşim orice fel de orgoliu politic, în primul rând pentru o stabilitate politică actuală. Toată lumea vorbeşte despre viitor, despre candidaţi comuni, despre liste comune, despre cum vor guverna România PSD şi PNL – 10 ani, 5 ani – toată lumea îşi dă cu părerea”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a subliniat că la constituirea alianţei electorale între cele două partide a contribuit şi faptul că s-a reuşit depăşirea orgoliilor politice.
„În primul rând, am depăşit orgoliul, orgoliul politic. În al doilea rând, n-am făcut nişte măsuri exacte cum să scoatem voturi sau cât mai mulţi europarlamentari. Evident că, în politică, unu şi cu unu nu fac doi. E posibil ca cele două partide, dacă ar fi mers separat, să fi avut un europarlamentar în plus. Dar, repet, noi aveam în primul rând datoria de a stabiliza o coaliţie de guvernare în timp real. România are nevoie de decizie, nu are timp de instabilitate politică, când negociem Schengenul, când negociem vizele din America, când negociem OECD, când negociem părţi din PNRR şi proiecte cum am la cererea numărul trei , cu microîntreprinderi. Sunt lucruri care se întâmplă în timp real. Am fi mers la un război total, cum s-a întâmplat în România întotdeauna, cu acel vot negativ, fiindcă de 30 de ani se forţează votul negativ. Votez contra cuiva, nu pentru ceva. Şi am venit, din această coaliţie de guvernare, am venit cu o alianţă electorală. Românii vor decide pe urmă ce fac cele două partide”, a declarat Ciolacu.
În context, el a punctat şi colaborarea pe care o are cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.
„Am o comunicare cu preşedintele Nicolae Ciucă şi încercăm să luăm deciziile în timp real şi să nu mai… România a dus lipsă de decizie o perioadă mult prea lungă, de angajament politic, iar liderii politici au stat mult prea mult uitându-se la rezultate, la cifre, la procente şi de obicei acest lucru n-a dus la câştigarea alegerilor, a dus la pierderea lor”, a mai declarat Marcel Ciolacu. AGERPRES