Local
A început amenajarea drumului de acces spre șantierul Spitalului Regional de Urgență Iași
Primăria Municipiului Iași a început amenajarea drumului de acces spre șantierul celui mai important proiect medical din Regiunea de Nord – Est a României – Spitalul Regional de Urgență Iași!
Începând de săptămâna trecută echipele Citadin SA amenajează un drum provizoriu de acces pentru autocamioane care va face legătura dintre șantierul de pe versantul Moara de Vânt, pe latura nord-vestică a acestuia, și bulevardul C. A. Rosetti. Unele porțiuni din acest drum ar putea deveni permanente odată ce Spitalul Regional de Urgență va fi finalizat.
Drumul va fi utilizat de autocamioanele care vor evacua pământul excavat rezultat în urma săpăturilor efectuate pentru realizarea spitalului.
Primele lucrări la șantierul propriu-zis sunt programate să înceapă pe 19 aprilie 2024 și vor fi executate de Ness Proiect Europe, care, pentru o sumă de 26.298.533,47 lei fără TVA (31.295.254,83 lei cu TVA), va trebui ca, în cel mult patru luni, să se ocupe de organizarea șantierului din zona Moara de Vânt, excavarea pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor de acces. Contractul dintre compania amintită, reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), cea care gestionează cele trei proiecte de spitale regionale din țară (Iași, Cluj și Craiova), și cei ai Ministerului Sănătății a fost semnat pe 28 februarie 2024.
O a doua procedură finalizată de ANDIS vizează contractul de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, care vor fi asigurate de asocierea formată din TECNIC Consulting Engineering Romania SRL (lider de asociere) – TUMAȘ Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik A.Ș. și RomCapital Invest SA, pentru o sumă de 43.985.121 lei. Contractul a fost semnat pe 26 martie 2024.
Cea mai importantă licitație aferentă acestui proiect, care urmărește atribuirea pachetului principal de lucrări de construire, furnizarea și instalarea de echipamente medicale, a fost publicată în platforma de achiziții publice la începutul lunii februarie 2024. Valoarea totală estimată este de 1.822.923.457,94 lei fără TVA (2.169.278.914,95 lei cu TVA), circa 436 de milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor fusese fixat pe 3 aprilie 2024, dar a fost prelungit până pe 18 aprilie 2024.
„Faptul că am ajuns la semnarea contractelor și că peste puțină vreme vor începe și lucrările demonstrează că proiectul Spitalului Regional de Urgență este important atât pentru noi, cât și pentru Guvernul României!
Am început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017 Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați aflat în zona Moara de Vânt din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății. Pe lângă multe alte documentații necesare proiectului, inclusiv cele aferente rețelelor de utilități, lucrăm la studii pentru construirea căilor definitive de acces spre și în interiorul arealului Spitalului Regional, care va include și Sala Polivalentă și pe care îl gândim dezvoltat unitar și coerent, după un concept Smart City District
Rămânem același partener dedicat și implicat pentru acest obiectiv esențial!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Noul spital va avea nouă niveluri (două subterane, parter și șase etaje), 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.
Costul Spitalului Regional de Urgență Iași este estimat la 3.238.213.250,26 lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.