Breaking News

Rafila spune că pacienţii cronici vor fi scutiţi de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că toţi pacienţii cu afecţiuni cronice vor fi scutiţi de la plata asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale.

„În momentul de faţă se lucrează la Guvern pentru aceste precizări, încât toţi pacienţii cu boli cronice care într-un fel sau altul ar fi fost afectaţi de această taxă să poată să fie exceptaţi”, a spus Rafila.

Întrebat dacă lista privind scutirea de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi ar putea suferi modificări, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Da, cred că trebuie o mai bună definire a modului, a nomenclatorului de prescriere pentru concediile medicale, încât toate afecţiunile cronice… Multe organizaţii de pacienţi sunt îngrijorate, iar aceste îngrijorări să înceteze”.

Ministrul Sănătăţii a participat miercuri, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, şi managerul Beatrice Mahler, la o conferinţă de presă privind construirea, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a unui nou Centru de diagnostic, tratament şi cercetare a tuberculozei.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, prin ordonanţă de urgenţă, scutirea de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi, a anunţat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită,” a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern. AGERPRES