Acordul de comerț liber între Republica Moldova și statele EFTA a fost publicat în Monitorul Oficial

MOLDPRES/. Monitorul Oficial a publicat Acordul de comerț liber între Republica Moldova și statele membre ale EFTA (Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană), transmite MOLDPRES.

Documentul are sute de pagini și are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. Astfel, exportatorii de produse moldovenești vor beneficia de condiții comercial-economice mai bune pe piața statelor membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA).

Totodată, companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în Republica Moldova. Astfel, va exista oportunitatea creării noilor locuri de muncă în țara noastră.

Potrivit documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole. Acordul mai include capitole care reglementează comerțul cu servicii, comerțul electronic, achizițiile publice etc.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023, exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au ajuns la 33,34 milioane de dolari SUA, iar importurile au fost de 64,1 milioane de dolari.

Acordul a fost semnat la 27 iunie 2023, la Schaan, Principatul Liechtenstein.