Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să nu recurgă la represalii împotriva Iranului

Ministrul de externe britanic, David Cameron, a îndemnat Israelul să nu riposteze după atacul Iranului cu drone şi rachete în weekend, afirmând că ar trebui să gândească „atât cu inima, cât şi cu mintea”, întrucât acţiunea Teheranului a fost un eşec aproape total, relatează Reuters.

Atacul Iranului cu peste 300 de rachete şi drone a provocat pagube modeste Israelului, întrucât acestea au fost doborâte aproape în totalitate de sistemul său de apărare Iron Dome şi cu ajutorul SUA, Marii Britanii, Franţei şi Iordaniei. Atacul iranian a urmat unui presupus atac aerian israelian asupra consulatului Iranului la Damasc la 1 aprilie.

„Cred că sunt perfect îndreptăţiţi să considere că ar trebui să răspundă, pentru că au fost atacaţi, dar îi îndemnăm, în calitate de prieteni, să gândească atât cu mintea, cât şi cu inima, să fie atât duri, cât şi inteligenţi”, a declarat Cameron pentru BBC TV.

El a anunţat că a îndemnat Israelul să nu escaladeze tensiunile din Orientul Mijlociu.

„În multe privinţe, aceasta a fost o dublă înfrângere pentru Iran. Atacul a fost un eşec aproape total, iar ei au arătat lumii că reprezintă influenţa malignă din regiune pregătită să facă asta. Aşadar, speranţa noastră este să nu existe represalii”, a declarat David Cameron pentru Sky News.

Cameron a adăugat că Marea Britanie va colabora cu aliaţii ei pentru a încerca să impună mai multe sancţiuni împotriva Iranului şi a îndemnat Israelul să se concentreze din nou asupra unui acord de încetare a focului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, sprijinită de Iran, în războiul din Fâşia Gaza. AGERPRES