Sanatate

Testarea Patch – solutia in lupta cu dermatita de contact

Testarea cutanata Patch se recomanda pacientilor cu dermatite de contact sau eczeme la care se suspecteaza o cauza alergica. In timpul unei testari cutanate pielea este expusa unor cantitati mici de alergeni pentru a putea urmari si identifica o posibila reactie alergica la una dintre substante (alergeni testati). Alaturi de istoricul medical si examinarea clinica, testele alergologice cutanate sunt folosite in depistarea substantelor care provoaca simptome alergice.

Modificarile aparute la nivelul pielii, bubite, pete, umflaturi si alte leziuni cutanate, insotite sau nu de prurit (mancarimi) ori alte simptome, reprezinta unul din motivele frecvente pentru care pacientii se prezinta la medicul specialist dermatolog. Insa eruptiile cutanate si modificarile pielii pot fi rezultatul unor alergii (alimentare, respiratorii etc), infectii (virale, bacteriene, fungice), boli autoimune (asa cum este psoriazisul), efecte secundare ale medicamentelorexpunerii la substante chimice sau chiar o consecinta a stresului.

In cele mai multe cazuri, la aparitia eruptiilor cutanate, indiferent daca pacientul este copil sau adult, medicul dermatolog este de regula primul specialist care evalueaza pacientul.

Pe baza informatiilor obtinute in timpul consultatiei si a examinarii clinice, specialistul dermatolog poate recomanda pacientului si alte investigatii (de la teste de laborator, biopsii cutanate etc) sau poate recomanda un consult la un medic alergolog atunci cand aspectul, localizarea, durata si severitatea eurptiei indica o cauza de natura alergica.

Pentru depistarea alergiilor, dr. alergolog efectueaza teste de laborator (recoltare din sangele periferic) si/ sau teste cutanate, asa cum este si testarea Patch. In functie de rezultatele acestor teste si particularitatile individuale ale pacientului (varsta, alte conditii medicale, severitatea simptomelor), tot alergologul va elabora un plan de tratament al alergiilor ce poate include evitarea alergenilor, administrarea medicamentelor sau imunoterapia alergen specifica (terapia de desensibilizare).

Testarea Patch – in ce consta?

Testarea Patch (cu plasture) detecteaza o reactie alergica intarziata care necesita cateva zile pentru a se manifesta. Nu este o testare dureroasa si consta in:

  • Aplicarea pe piele, la nivelul spatelui, a unor mici dispozitive adezive de tipul plasturilor care contin diverse substante implicate in producerea reactiilor alergice:
  • Metale
  • Conservanti
  • Parfumuri
  • Alergeni din plante
  • Coloranti
  • Rasini
  • Substante utilizate pentru tratamente topice cutanate, de exemplu antibiotice sau dermatocorticoizi.
  • Plasturii vor fi lipiti pe piele, lasati sa actioneze timp de 48 de ore.
  • Dupa cele 48 de ore, la consultul medical, plasturii vor fi indepartati, moment in care se va face si o prima citire a rezultatelor de catre medic.
  • Se mai pot face apoi citiri ale rezultatelor si la 72 de ore sau chiar la un interval mai mare pentru a verifica reactii intarziate la substantele testate. Intervalul este stabilit de catre medicul alergolog in functie de particularitatile fiecarui caz.

Prin acelasi procedeu (cu plasturi) pot fi testate si diverse alimente implicate in producerea alergiilor alimentare cu mecanism intarziat, de tipul esofagitelor eozinifilice sau alergene, implicate in producerea dermatitelor atopice.

Pe langa testarea Patch, sunt disponibile si alte teste cutanate, de exemplu testele prick sau intradermice, insa in dermatita de contact care se poate dovedi dificil de diagnosticat, testele de tip Patch sunt considerate gold standard.

Rezultate posibile la testarea de tip Patch

Odata cu indepartarea plasturilor, rezultatele care pot fi obtinute sunt:

  • Negativ – nicio reactie
  • Reactie iritativa – pustule foliculare, miliaria
  • Echivoc – eritem limitat
  • Slab pozitiv – papule cu eritem minim si vezicule de dimensiuni reduse
  • Puternic pozitiv – leziuni veziculo-papuloase
  • Reactie extrema – eritem extins, prurit intens, ulceratii.

Medicul este singurul in masura sa interpreteze rezultatele testarii Patch in context clinic, tinand cont de istoricul medical al pacientului si de manifestarile clinice specifice.

Testarea cutanata Patch – indicatii

In cazul in care vi s-a propus testarea cutanata Patch ca metoda de diagnostic pentru stabilirea cauzei dermatitelor de contact sau al altor afectiuni alergice, veti avea obligatia de a respecta urmatoarele indicatii:

  • Sa nu va expuneti spatele la soare cu 4 saptamani inainte de Testarea Patch​.
  • Sa purtati imbracaminte de culoare inchisa pentru ca markerele utilizate va pot murdari hainele​.
  • Sa nu alergati, inotati sau sa faceti alte activitati sportive pana la prima citire a testelor, cand va vor fi dezlipiti plasturii de pe spate​.
  • Sa va pastrati zona spatelui uscata pe tot parcursul testarii si citirii rezultatelor​.
  • Sa nu va administrati medicamente care contin cortizon cu 3 saptamani inainte de testare si nici in timpul testarii.

 

Discutati cu alergologul daca exista substante cu care veniti in contact acasa sau la locul de munca si daca acestea ar trebui testate ca atare in afara trusei Patch standard care contine substantele cel mai des incriminate in aparitia dermatitelor alergice de contact.

Este bine sa intocmiti:

  • O lista cu substantele cu care ati venit in contact cu cel putin o saptamana inainte de prima consultatie.
  • Faceti o selectie a cosmeticelor care ar putea fi testate (pana la 10) de tipul ojei, fardurilor, cremelor cosmetice si de protectie solara sau a parfumurilor. Sapunurile nu se testeaza de regula pentru ca produc o reactie iritativa dupa cele 48 de ore in care vor veni in contact cu pielea.
  • Aduceti toate unguentele, cremele sau lotiunile utilizate inainte de prima consultatie, chiar si pe acelea administrate in urma unei prescriptii medicale.

 

In incheiere, retineti ca pielea reprezinta reflectia exterioara a sanatatii intregului organism, de aceea stilul de viata impreuna cu factorii genetici sunt extrem de importanti pentru a mentine o piele sanatoasa si frumoasa. Pentru ca pielea este cea care vine prima in contact cu mediul exterior, limitarea expunerii la soare este elementul esential in incetinirea procesului de imbatranire si preventia unor afectiuni cutanate. Dieta bogata in antioxidanti si un consum de apa corespunzator ne ajuta sa obtinem o piele sanatoasa si stralucitoare. Somnul de calitate alaturi de activitatea fizica regulata vor mentine un organism sanatos, astfel si o piele sanatoasa. Trebuie sa retinem ca natura este raspunzatoare pentru pielea pe care o avem la 20 ani, insa noi suntem raspunzatori de cea de la 50, astfel ca alegerile pe care le facem in fiecare zi au impact asupra sanatatii si aspectului pielii.

Sursa: www.medicover.ro

Related Articles

Back to top button