In prezent, se considera ca eritemul nodos constituie cel mai probabil o reactie de hipersensibilitate intarziata la o multitudine de antigene, insa complexele imune circulante au fost identificate deocamdata doar in cazul pacientilor ce asociaza patologii inflamatorii la nivel intestinal.
Etiologia eritemului nodos este multipla si poate include:
- Infectii bacteriene cauzate de Streptococcus spp, Yersinia, Salmonella, bacil Koch (agentul etiologic al tuberculozei), Mycobacterium leprae (agentul cauzal al leprei).
- Infectii de cauza virala determinate de virusul hepatitei B, C, citomegalovirus, Epstein Barr.
- Infectii cauzate de anumiti paraziti – Chlamydia psitacii un parazit procariot intracelular de mici dimensiuni, transmis de catre pasarile exotice (papagali, perusi) sau domestice prin intermediul secretiilor, excrementelor sau penelor. Psitacoza care evolueaza cu eritem nodos este mai frecvent diagnosticata in cazul angajatilor din gradini zoologice si pet shop-uri, agricultorilor sau fermierilor.
- Infectii fungice cauzate de Trichophyton verrucosum, Blastomyces dermatitis.
- Sarcoidoza – o patologie rar intalnita care evolueaza cu aparitia unor zone de inflamatie numite granuloame.
- Administrarea anumitor tipuri de tratamente cu sulfonamide, salicilati, saruri de aur sau contraceptive orale.
- Colita ulcerativa
- Patologii oncologice – leucemii, limfoame.
Eritemul nodos la copii
La copii, eritemul nodos apare in mod frecvent ca urmare a unei infectii cu streptococ beta hemolitic de grup A si in evolutia enteropatiilor generate de infectiile cu Yersinia si Salmonella. Conform studiilor efectuate recent la nivel mondial, se estimeaza faptul ca 22 pana la 48% din cazurile de eritem nodos inregistrate la populatia pediatrica se datoreaza infectiilor streptococice cu poarta de intrare nazo faringiana, restul fiind atribuite afectiunilor cauzate de germeni enteropatogeni si micobacterii.
Epstein Barr, citomegalovirusul, virusurile hepatice B si C, parvovirusul si coronavirusul reprezinta alti factori virali care pot declansa aparitia leziunilor specifice eritemului nodos la populatia pediatrica.
Cum se manifesta eritemul nodos?
Leziunile care apar in evolutia clinica a eritemului nodos sunt dureroase la atingere, fierbinti, initial de culoare rosie (pana la 10 zile de evolutie a bolii) ulterior violet albastrui si sunt distribuite in mod egal la nivelul fetei anterioare a celor 2 gambe, genunchilor, coapselor si antebratelor. Leziunile pot continua sa apara timp de 10 zile, incepand din a doua saptamana acestea modificandu-si culoarea din rosu in galben verzui, estompandu-se treptat pana la disparitia completa.
Debutul eritemului nodos poate fi precedat cu pana la 7-14 zile de o infectie a tractului respirator superior care asociaza:
- Stare generala alterata
- Scadere ponderala
- Tuse seaca
- Rinoree
- Disfagie (dificultati la inghitire)
- Odinofagie (durere la inghitire)
- Febra
- Frison
- Episoade diareice insotite de crampe abdominale difuze.
Artralgiile (durerile articulare) apar la mai mult de jumatate din pacienti in faza eruptiva sau o preced cu 2-4 saptamani si se manifesta de regula la nivelul articulatiilor genunchilor, gleznei si pumnului.
Sinovita asociata eritemului nodos se poate remite in decurs de cateva saptamani, insa durerile articulare si rigiditatea pot persista pentru o perioada de 6 luni in situatia in care pacientul nu ramane in repaos pe durata evolutiei eritemului nodos.
Vindecarea necesita o perioada de timp care poate fi cuprinsa intre 3 si 6 saptamani de la debutul simptomatologiei si este totala, fara ulcerare, constituirea de atrofii tegumentare sau tesut cicatriceal.
Diagnosticul de eritem nodos
Diagnosticul eritemului nodos este stabilit de catre medicul dermatolog pe baza anamnezei si al examenului clinic al pacientului.
Investigatiile diagnostice recomandate in mod uzual de catre dermatolog include:
- Teste de inflamatie nespecifice reprezentate de VSH, proteina C reactiva si fibrinogen alaturi de
- Hemoleucograma completa cu formula leucocitara.
Investigatiile imagistice reprezentate de radiografia si computer tomografia toracica sunt recomandate pentru identificarea adenopatiilor hilare bilaterale la pacientii cu sarcoidoza si a infiltratelor pulmonare specifice tuberculozei.
Titrul ASLO, anticorpii anti streptolizina, antigenul HBs si anticorpii anti HCV, anticorpii anti Yersinia si anti Chlamidia sunt efectuati la recomandarea medicului curant pentru stabilirea diagnosticului etiologic al eritemului nodos reprezentat de infectiile streptococice, cele cu tropism hepatic (virale) si digestiv (bacteriene) sau cu transmitere sexuala.
Biopsia cutanata este utilizata pentru evidentierea modificarilor histopatologice asociate paniculitei septale reprezentate in faza initiala de evolutie a bolii de infiltrat cu neutrofile, edem, hemoragie septala si mici rozete de histiocite si limfocite cu dispunere radiala in jurul structurilor vasculare sau septurilor conjunctive.
Aparitia leziunilor cutanate la nivelul gambelor si/sau al membrelor superioare de forma unor noduli rotunzi ovalari, cu localizare profunda, care sunt insotiti de artralgii si stare generala alterata, constituie principalele manifestari in prezenta carora se recomanda prezentarea la medicul dermatolog in vederea efectuarii unui examen clinic amanuntit.
Tratament eritem nodos
Eritemul nodos este o boala autolimitata care se remite spontan (dispare fara tratament) cu disparitia completa a leziunilor in majoritatea situatiilor in decurs de 3-6 saptamani de la debut.
Tratamentul simptomatic al paniculitei septale implica administrarea de:
- Antiinflamatorii nesteroidiene pentru ameliorarea edemului si disconfortului algic
- Comprese reci
- Repaos la pat
- Contentia elastica (ciorapii compresivi), ridicarea membrelor inferioare folosind un suport (perna) si aplicarea de topice cu steroizi constituie alte recomandari medicale pentru diminuarea manifestarilor clinice asociate eritemului nodos
- Corticoterapia sistemica este rezervata pacientilor cu forme severe de boala necontrolabile cu tratament in ambulator (la domiciliu) si trebuie administrata cu precautie numai la recomandarea medicului curant.
Tratamentul etiologic al eritemului nodos se adreseaza cauzei care ii favorizeaza aparitia, si in anumite situatii presupune administrarea de tratament antibiotic dupa identificarea agentului patogen bacterian implicat, prin intermediul investigatiilor paraclinice.
Complicatii eritem nodos
Evolutia paniculitei septale este una favorabila, prognosticul acestei patologii fiind determinat in proportie majoritara de patologia de baza care ii favorizeaza aparitia. Eritemul nodos cronic evolueaza in pusee intercalate cu perioade de remisie si de regula asociaza o evolutie mai putin zgomotoasa in comparatie cu varianta clasica de boala.
Limitarea activitatii fizice in perioada activa a bolii previne aparitia de noi leziuni si diminueaza riscul de prelungire al disconfortului algic la nivel articular, resimtit de catre pacient dupa remiterea eritemului nodos.
Sursa: www.medicover.ro