Macron i-a transmis lui Netanyahu că doreşte să „consolideze măsurile” împotriva „acţiunilor destabilizatoare ale Iranului”

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis luni premierului israelian Benjamin Netanyahu că doreşte „evitarea” unei „conflagraţii” în Orientul Mijlociu, şi şi-a reiterat „hotărârea de a consolida măsurile pentru a contracara acţiunile destabilizatoare ale Iranului”, a informat preşedinţia franceză, relatează AFP.

Macron a afirmat că atacul „fără precedent” şi „inacceptabil” lansat de Iran împotriva Israelului, în noaptea de 13 spre 14 aprilie, „a crescut riscul unei escaladări militare generale”, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée, difuzat la sfârşitul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri.

„El a afirmat că Franţa este dispusă să acţioneze alături de partenerii săi pentru a evita această conflagraţie”, a invitat „toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere” şi „a subliniat hotărârea noastră de a consolida măsurile pentru a contracara acţiunile destabilizatoare ale Iranului”.

Şeful statului francez s-a declarat deja în favoarea consolidării sancţiunilor europene împotriva Teheranului.

În discuţia sa cu premierul israelian, anunţată iniţial pentru 15 aprilie, dar care a fost amânată, Macron „a subliniat mai ales eforturile Franţei”, în coordonare cu partenerii săi internaţionali, „de a acţiona în direcţia detensionării situaţiei de-a lungul Liniei Albastre între Israel şi Liban”.

El a reiterat, de asemenea, „în faţa unei urgenţe umanitare absolute în Gaza, unde situaţia civililor este inacceptabilă de prea mult timp, apelul său pentru o încetare imediată şi de durată a focului” şi a reiterat „opoziţia sa fermă faţă de o ofensivă israeliană în Rafah, care nu ar face decât să agraveze o situaţie deja catastrofală în Gaza şi ar creşte riscurile de escaladare”.

„El a vorbit, de asemenea, despre o urgenţă absolută de a garanta o intrare masivă a ajutorului umanitar prin toate punctele de acces în Fâşia Gaza”, a mai spus Palatul Elysée în comunicat.

Macron şi-a exprimat de asemenea „condamnarea fermă a intensificării violenţei şi a atacurilor comise de colonişti în Cisiordania”, solicitând „autorităţilor israeliene să le pună capăt”. „Colonizarea constituie o încălcare a dreptului internaţional şi împiedică perspectiva păcii bazate pe soluţia a două state şi ea trebuie sa înceteze”, a insistat el.AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.