Doina Gherman: În ultimii trei ani, Moldova s-a transformat, și-a formulat foarte clar prioritățile și și-a ales viitorul – cel european

Chişinău, 9 mai. /MOLDPRES/. Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a susținut astăzi un discurs în deschiderea reuniunii președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene. În discurs oficialul a menționat că „Moldova și-a ales calea – calea libertății, democrației și prosperității. În ultimii trei ani, Moldova s-a transformat, și-a formulat foarte clar prioritățile și și-a ales viitorul – cel european”, comunică MOLDPRES.

Oficialul a salutat prezența în legislativ a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene și le-a mulțumit pentru sprijin.

„Astăzi celebrăm instaurarea Păcii în Europa, marcăm Ziua Europei – atunci când au fost puse bazele Uniunii Europene, cel mai de succes proiect politic, care a garantat pentru sute de milioane de oameni un trai prosper, liber, dar, cel mai important, unul pașnic, fiindcă UE este – un proiect născut pentru Pace și aducător de Pace. Moldova și-a ales calea – calea libertății, democrației și prosperității. În ultimii trei ani, Moldova s-a transformat, și-a formulat foarte clar prioritățile și și-a ales viitorul – cel european. Acum, Moldova este recunoscută ca o țară mică, dar curajoasă, cu oameni harnici și empatici, demni de marea familie europeană. Avem mulți prieteni buni care au fost și sunt și astăzi alături de noi, aici în plenul Parlamentului”, a opinat Gherman.

„Mulțumim, România! Mulțumim, dragi români! Profund respect Țărilor Baltice! Toată admirația noastră pentru colegii din Austria, Belgia și Danemarca. Apreciem sprijinul politic constant al Franței și al Germaniei. Recunoaștem solidaritatea fără margini a poporului elen și italian. Înaltă gratitudine guvernului Suediei și Olandei pentru suport financiar și practic. Toată aprecierea Poloniei și Slovaciei pentru prietenie și respect reciproc. Suntem recunoscători Irlandei pentru ajutor și implicare. Ungariei și Cehiei îi suntem recunoscători pentru asistență și parteneriat strategic. Mulțumim Ucrainei pentru pace! Mulțumim ucrainenilor că ne apară. Am fost, suntem și vom fi alături de voi. Credem în Ucraina, credem în victoria ei, credem că se va face dreptate! Moldova este și rămâne solidară cu Ucraina și vom continua să ne ajutăm vecinii cu tot ce putem, pentru ca să restabilim pacea pe continent și să nu mai permitem vreodată cuiva să atenteze la suveranitatea și independența unui popor. Слава Україні!”, a adăugat oficialul.

Ea a precizat că țara noastră este de neclintit în parcursul european. „Proiectul de integrare europeană este proiectul nostru de țară, este proiectul generației noastre! Suntem încrezători că victoria va prevala, și noi, Moldova, împreună cu Ucraina, vom fi parte dintr-o Europă nouă și mai puternică. Dincolo de principiile fundamentale de pace și securitate pe care le oferă Uniunea Europeană, nu există o altă opțiune strategică de dezvoltare și modernizare a țării decât cea de aderare la Uniunea Europeană. Toate instituțiile statului au drept sarcină și prioritate accelerarea tuturor angajamentelor pe care ni le-am asumat. Acum este mai important ca niciodată să fim uniți împotriva celor care vor să ne dezbine și să deturneze parcursul nostru European prin minciună și dezinformare și corupere. Moldova este Europa, iar locul Moldovei este în Uniunea Europeană”, a conchis Gherman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.