Palatul Braunstein găzduiește până pe 8 august 2024 expoziția „Maria a României Regină și artistă”

Palatul Braunstein găzduiește până pe 8 august 2024 expoziția „Maria a României Regină și artistă”, un Regal cultural organizat de Primăria Municipiului Iași și Muzeul Municipal „Regina Maria”, în colaborare cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Arhivele Naționale ale României și colecționari particulari.
Publicul vizitator are șansa de a descoperi piese de tezaur care au aparținut Reginei Maria a României și care relevă latura artistică a personalității Suveranei. Este expusă, în premieră la Iași, coroana Suveranei României Întregite, alături de bunuri culturale cu o valoare istorică și artistică deosebită, precum picturi realizate de Regina Maria, obiecte de artă decorativă confecționate pe baza schițelor Suveranei și mantia purtată de Regină cu prilejul sărbătorilor Încoronării de la Alba Iulia.
Sunt expuse, de asemenea, lucrări de artă ale unora dintre pictorii și sculptorii reuniți în jurul Societății „Tinerimea artistică”, pe care Regina i-a susținut pe calea devenirii lor profesionale.
Toate acestea dezvăluie ipostaza mai puțin cunoscută de artistă și patroană a artelor, pe care Regina și-a însușit-o pe toată durata vieții.
Vă reamintim, totodată, că astăzi, 9 mai 2024, la Muzeul Municipal „Regina Maria” din strada Zmeu nr. 3, de la ora 17:00, va fi prezentată – din nou în premieră pentru orașul nostru – lucrarea „Ecce Homo” a marelui Tițian, un eveniment realizat în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu susținerea Ministerului Culturii și a Primăriei Municipiului Iași.
Tot astăzi, de la ora 19:00, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” va găzdui lansarea filmului „Coroana României”, regizat de George Grigoriu, cu sprijinul unor personalități din lumea academică și culturală a României. Cu acest prilej, spectatorii vor putea admira și Coroana Regilor României, din colecția Muzeului Național Peleș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.