Republica Moldova – invitatul de onoare al Salonului Internaţional de Carte Bookfest

Republica Moldova va fi invitatul de onoare al celei de-a XVII-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurată anul acesta în perioada 29 mai – 2 iunie, la Romexpo.

Prezenţa Republicii Moldova la Bookfest 2024 stă sub semnul apropierii şi al relaţiei speciale dintre cele două ţări.

Sloganul propus de ţara invitată este „Te cuprind, Republica Moldova”, o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spaţiul lingvistic şi cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrăţişez”, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

„Invitaţia adresată Republicii Moldova a venit ca o continuare firească a relaţiilor excelente pe care le împărtăşim cu colegii de peste Prut, inclusiv cu prilejul celor şase ediţii de Bookfest Chişinău deja desfăşurate acolo. Dar avem în comun şi multe dintre problemele pieţei de carte, pornind de la publicul restrâns şi lipsa unei infrastructuri decente de difuzare. Sperăm ca acest Bookfest 2024 să fie şansa unor paşi fermi pe un drum comun pe care ni-l dorim cât mai luminos”, a declarat preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, citat în comunicat.

Standul Republicii Moldova ca invitat de onoare va fi plasat în zona centrală a Pavilionului B2 de la Romexpo. În cei peste 200 de metri pătraţi, vizitatorii Bookfest 2024 vor putea descoperi o ofertă bogată, de la cărţi de ficţiune, de nonficţiune, la cărţi de artă, cărţi pentru copii şi tineret, precum şi o selecţie de carte rară din anii ’60 – ’80.

Propunerea invitatului de onoare reuneşte aproape 40 de evenimente, un program bogat, ce include evenimente cu o arhitectură diversă: de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale.

„Facem azi, prin carte şi cultură, încă un pas spre regăsirea noastră de neam, spre reclădirea punţilor distruse. (…) Cred cu tărie că Bookfest 2024 va da un impuls creator literaturii noastre şi, totodată, va motiva cititorii din România să treacă Prutul. Prin pagini de carte, dar şi pe viu, pentru a spune, aşa cum sună şi sloganul prezenţei noastre la Bookfest 2024, ‘Te cuprind, Republica Moldova'”, a afirmat ministrul Culturii, Republica Moldova, Sergiu Prodan.

Pe lista autorilor moldoveni care vor fi prezenţi la Bookfest se numără atât scriitori cunoscuţi, poeţi şi prozatori reprezentanţi ai mai multor generaţii, precum şi nume importante din sfera nonficţiunii.

Poetul şi autorul de cărţi pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist şi publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat şi politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduşi autori de limba română, scriitorul, jurnalistul şi traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul şi dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuţii scriitori şi publicişti Vitalie Ciobanu şi Maria Pilchin, scriitorul şi editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski – scriitori-punte între România şi Republica Moldova se află pe lista invitaţilor.

Şi reprezentanţii noii generaţii de scriitori din Republica Moldova vor fi prezenţi la Bookfest 2024, cititorii români putând întâlni nume precum Ion Buzu, Valentina Şcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guţu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Saşa Zare sau Dumitru Fanfarov.

Lista participanţilor la evenimentele organizate de ţara invitată de onoare va fi completată de o serie de scriitori născuţi în Republica Moldova care s-au stabilit şi au cunoscut succesul în România: Vasile Ernu, Liliana Corobca, Dinu Guţu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, alături de autori români importanţi.

Întreg programul de evenimente şi lista participanţilor vor fi făcute publice în conferinţa de presă oficială, organizată în săptămâna dinaintea evenimentului, pe data de 23 mai, ora 11,00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Vizualul Republicii Moldova la Bookfest ca ţară invitată de onoare valorifică creaţia artistului plastic basarabean Glebus Sainciuc (1919 – 2012), în cadrul unui spaţiu multimedia din cadrul salonului urmând să ruleze proiecţii pe baza desenelor acestuia create în cadrul iniţiativei Muzeele Viitorului, expuse la Muzeul Naţional al Literaturii Române de la Chişinău.

Prezenţa Republicii Moldova ca invitat de onoare la Bookfest 2024 este asigurată de Guvernul de la Chişinău. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.