BEC: Primarii asigură panouri electorale distincte pentru alegerea edililor, consiliilor locale, preşedinţilor CJ şi pentru CJ

Biroul Electoral Central a decis, în şedinţa de marţi, că, în cazul alegerilor locale, primarii vor asigura panouri electorale distincte pentru alegerea primarului, consiliului local, preşedintelui consiliului judeţean şi consiliului judeţean, iar pe panouri vor putea fi aplicate doar câte un singur afiş de fiecare formaţiune politică sau candidat independent.

Potrivit unui comunicat al BEC, hotărârea de interpretare adoptată mai prevede că, în cazul municipiului Bucureşti, primarii de sector asigură panouri electorale distincte pentru alegerea primarului, consiliului local, primarului general şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„Pe fiecare dintre panourile electorale, fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale ori candidat independent care participă la alegeri poate aplica un singur afiş electoral”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, în cazul alegerilor europarlamentare, fiecare competitor electoral are dreptul la un sigur afiş electoral aplicat pe un panou.

„Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne”, se menţionează în comunicat.

Hotărârea BEC mai precizează că sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.

De asemenea, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi a oricăror altor materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, mai arată sursa citată.

Birourile electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti vor soluţiona, prin hotărâre, plângerile ce le vor fi adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege sau privind încălcarea prevederilor art. 64, 65 şi 79 din Legea nr. 115/2015 şi ale art. 35 şi 40 din Legea nr. 33/2007, în circumscripţia în care funcţionează.

Totodată, Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate va veghea la corecta desfăşurare a campaniei electorale aferentă alegerilor europarlamentare derulată în afara ţării, soluţionând, prin decizii, plângerile înregistrate referitoare la împiedicarea formaţiunilor sau candidaţilor independenţi de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege.

Încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la desfăşurarea campaniei electorale atrage aplicarea sancţiunilor contravenţionale sau penale, după caz, mai precizează BEC.AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.