Kremlin spokesman Dmitry Peskov leaves after a reception on Victory Day, which marks the 79th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, in Moscow, Russia, May 9, 2024. Sputnik/Alexei Maishev/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Kremlinul califică drept inutilă conferinţa de pace din Elveţia privind Ucraina

Kremlinul susţine că un summit planificat despre care Elveţia speră că va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina va fi inutil fără participarea Rusiei, relatează joi Reuters.

„Fără Rusia, discutarea problemelor de securitate care ne privesc este absolut inutilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul rus Izvestia.

„Cel mai probabil, va fi doar formalism gol, fără nicio perspectivă de a obţine cel puţin un rezultat tangibil”, a spus el.

Rusia a declarat anterior că nu vede niciun rost ca Elveţia să planifice o conferinţă pentru a discuta despre cum să pună capăt conflictului din Ucraina şi la care Moscova nu este invitată în prezent.

Elveţia a declarat miercuri că peste 50 de ţări s-au înscris la summitul care va avea loc în perioada 15-16 iunie în apropierea oraşului elveţian Lucerna.

Elveţia încă încearcă să convingă mai multe ţări din aşa-numitul Sud Global, precum şi China, să se înscrie.

„O abordare echilibrată din partea chinezilor poate conferi demnitate oricărei conferinţe, din punctul nostru de vedere, dar acest lucru nu va spori eficienţa acestui eveniment particular”, a spus Peskov.

Ţările din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu s-au numărat printre cele care şi-au confirmat prezenţa, potrivit preşedintei elveţiene Viola Amherd, care în ianuarie a acceptat să găzduiască summitul la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. AGERPRES